Fa unes setmanes feia una recomanació per a pares i educadors i per a persones interessades en l’educació i el desenvolupament dels infants, es tracta del llibre de Daniel J. Siegel i Tina Payne El cerebro del niño: 12 estrategias revolucionarias para cultivar la mente en desarrollo de tu hijo. Avui, segueixo la recomanació de lectura per aprendre a educar, amb l’ampliació de l’obra de Siegel i Payne, un llibre d’exercicis per posar a la pràctica tot el que es va aprenent i reflexionant en el primer llibre, que té un contingut més teòric.

Es tracta de El cerebro del niño: libro de ejercicios, escrit pels mateixos autors. És una bona eina perquè tant pares com cuidadors, mestres, educadors, terapeutes… comprenguin d’una manera més profunda els infants amb els que tracten, millorin la seva connexió amb ells i connectin més amb sí mateixos com a pares o professionals.

 

A les seves pàgines hi trobem activitats pràctiques que ajuden a reflexionar sobre el comportament dels infants, les seves emocions i reaccions; així com fulles de treball per ajudar-nos a cultivar la seva ment i desenvolupar el seu cervell, sempre en la direcció de la gestió emocional i la relació amb els altres. A més de les activitats dirigides directament als progenitors o professionals, també hi ha propostes d’exercicis per realitzar conjuntament amb els nens i nenes, per ajudar-los a entendre millor el seu funcionament cerebral, les seves emocions i la seva conducta.

Com en el primer llibre, l’objectiu és aprendre a aprofitar les situacions quotidianes que poden generar conflicte o no, per reforçar el vincle amb els infants i ajudar-los a progressar per ser més feliços, més sans i estar més satisfets amb ells mateixos.

És molt recomanable fer una lectura o treball en paral·lel dels dos llibres: teòric i pràctic, ja que els exercicis ens ajuden a interioritzar millor allò exposat en la part teòrica. Penso que són dos llibres inseparables. Aquest treball o lectura conjunta és molt fàcil de realitzar, ja que l’estructura del contingut és la mateixa en ambdós llibres, ja que estan dissenyats per anar de la mà. L’índex és el mateix, aspecte que facilita la relació entre les explicacions més teòriques i les activitats que es proposen.

El llibre d’exercicis convida a la reflexió i a l’escriptura i, per tant, serà necessari tenir un llapis al costat i, potser, una llibreta o un bloc de notes per si les vostres reflexions s’allarguen tenint en compte que el fet d’escriure ens ajuda a profunditzar i ampliar la comprensió d’allò que estem llegint. Així doncs, la publicació es pot convertir en un diari personal sobre la vostra paternitat o maternitat.

AnteriorMeravelles de l’Àsia central: 10 Rutes per Taixkent, Eduard Balsebre
SegüentLa Llibreria Anglada recomana… ‘Sabates de taló italià’
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.