Deixo de banda els contes infantils per parlar-vos d’un llibre adreçat als pares, però també a totes aquelles persones interessades en l’educació emocional i el desenvolupament dels infants (professional, educadors, mestres, cuidadors, familiars..). Avui, lectura per a adults.

El cerebro del niño: 12 estrategias revolucionarias para cultivar la mente en desarrollo de tu hijo és un llibre escrit per Daniel J. Siegel i Tina Payne Bryson i traduït al castellà per Isabel Ferrer Marrades. El llibre ens parla sobre estratègies que podem utilitzar en el nostre dia a dia per ajudar als infants a entendre com funcionen les seves emocions, amb una base fisiològica i cerebral important. Conèixer com funciona el seu (nostre) cervell els (i ens) ajuda a comprendre el perquè de les seves emocions i conductes.

Daniel J. Siegel, psiquiatre, i Tina Payne Bryson, consultora de pares i psicoterapeuta infantil i juvenil, s’ajunten per donar eines a pares i mares interessats a ajudar als seus fills a ser ells mateixos, més resistents i més forts i a estar més a gust amb el món. Ambdós pensen que per aconseguir-ho és necessari entendre una sèrie de principis bàsics sobre el cervell en creixement dels infants (d’entre 0 i 12 anys) i com ajudar-lo a desenvolupar-se correctament.

A més, proposen utilitzar la discussió i les interaccions quotidianes com a oportunitats per ensenyar a escoltar de forma activa el punt de vista d’una altra persona, a comunicar amb claredat i respecte els propis desitjos i pensaments, a comprometre’s, a sacrificar-se, a negociar, a perdonar… Es tracta d’aprofitar les experiències del dia a dia amb els infants, per ajudar-los a integrar-les i aprendre’n. Així doncs, l’objectiu dels autors és proporcionar eines concretes perquè el nostre paper com a pares o educadors sigui més fàcil i la relació amb els nens i nenes més plena a partir de recomanacions i exemples pràctics per aplicar els conceptes teòrics que es van exposant a cada apartat del llibre.

Cada capítol està dividit en dues parts: una més teòrica, tot i que amb exemples il·lustratius, i finalitza amb una secció més pràctica que han titulat “El que pots fer”, on s’exposen recomanacions i exemples pràctics. D’aquesta manera es formen les 12 “estratègies de cervell ple” que apareixen en el títol del llibre.

Un dels aspectes més interessants a destacar és la forma planera i senzilla que tenen els autors d’exposar els continguts i de transmetre els coneixements, la qual cosa fa fàcil la lectura i la comprensió dels conceptes que exposen. A més, s’intercala el contingut teòric amb exemples i metàfores que il·lustren de forma excel·lent allò que pot resultar més feixuc d’interioritzar.

És important destacar que no es tracta d’un llibre per gaudir d’una història o de la literatura, sinó que és d’una guia per aprendre estratègies i reflexionar sobre la nostra manera d’interactuar amb els infants i com els podem ajudar a desenvolupar-se emocionalment i en la relació amb els altres. És per això que requereix una lectura lenta i reflexiva, de manera que us aconsello prendre anotacions, subratllar i encerclar i complementar la lectura amb una llibreta d’apunts i reflexions. L’objectiu no és tant llegir sinó aprendre.

L’editorial Alba ens ofereix una gran eina, en forma de llibre, per aprendre a afrontar i aprofitar els conflictes que apareixen en el dia a dia amb els infants, però també per conèixer com funciona el nostre cervell i com aquest interpreta i gestiona les nostres emocions. Uns pares o adults emocionalment sans faciliten que els infants avancin cap a la salut emocional i és per això que recomano la lectura de l’obra de Daniel L. Siegel i Tina Payne Bryson a totes aquelles persones que vulguin progressar com a educadors.

AnteriorCINECLUB VIC. Jericó, el infinito vuelo de los días
SegüentCrítica de “Sin City”
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.