Una de les millors coses del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic és que ens brinden l’oportunitat d’accedir a passis exclusius amb visionaments que suposen primícies. És el cas de In Broad Daylight, première a Espanya.

La Kay (interpretada per Jennifer Yu) és una periodista d’investigació que va encoberta a una casa per a discapacitats basant-se en els rumors d’abús del personal cap als residents. No només corroborarà les acusacions, sinó que també descobrirà com de defectuós és el sistema sanitari de Hong Kong, especialment per a aquells que no poden valer-se per si mateixos. No obstant això, després que la seva història es trenqui, es revelen més veritats indescriptibles, que condueixen la Kay a una terrible croada a través del sistema judicial. Basada en fets reals, aquesta contundent exposició del fracàs sistemàtic i la corrupció institucionalitzada és una crida clara a la compassió i al respecte sense prejudicis.

In Broad Dayligt

Les residències públiques són molt escasses a Hong Kong, és per això que les famílies sovint han de recórrer a llars d’atenció privades que tenen dèficits de personal i supervisió. Les persones grans i les persones amb discapacitat s’agrupen, sense distinció ni atenció adequada. In Broad Daylight no es deté a ressaltar els problemes que hi ha al sistema de residències de Hong Kong, sinó que també ho farceix d’imatges colpidores que mostren els residents despullats en un terrat per banyar-se, maltractats o lligats mentre es resisteixen. Ningú ho atura, i ningú ho denuncia. La pel·lícula assenyala, a més, com el Departament de Benestar Social de Hong Kong és conscient d’aquests abusos, però els classifica com a “casos aïllats” en lloc d’investigar patrons sistèmics d’abús.

A això, cal afegir-hi el context polític i social que viu el país. Després de la promulgació de la llei de seguretat nacional, moltes famílies de Hong Kong han emigrat, però no s’han pogut endur els familiars més envellits. Això se suma al fet que les famílies que es queden sovint no poden passar gaire temps amb els familiars més grans per culpa de les llargues jornades laborals i els alts costos de vida.

In Broad Dayligt

Ara bé, el missatge no és només l’únic aspecte potent d’aquesta fantàstica pel·lícula de periodisme d’investigació, també ho són les interpretacions dels protagonistes. Jennifer Yu ofereix una actuació colpidora, i dota el seu paper de coratge i vulnerabilitat mentre lidera un repartiment igualment estel·lar. Explicat amb una sinceritat aclaparadora, aquest relat apassionant comenta ferotgement la decadència social, en què fins i tot els periodistes poden ser difamats com a paries o bocs expiatoris.

AnteriorCrítica de Next Sohee, Gran Premi del Jurat al 20è Festival Nits de cinema oriental de Vic
SegüentCrítica de ‘Once Upon a Time in Hong Kong’, de Wong Jing i Woody Hui
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.