Soc fan de la fantàstica obra de Richard Corben des de petit. No ho puc evitar. De fet, les seves històries em recorden als còmics que llegia d’adolescent. A casa sempre hi havia molts Mortadelo y Filemón i Zipi y Zape, i del segell Forum amb el gran Conan el Bárbaro i alguns Spiderman… però quan el meu germà gran comprava un 1984 o un Creepy, la cosa canviava. Era el gran moment de la setmana. Tenia la sensació que llegia còmics prohibits, de terror i de ciència-ficció dibuixats per ments brillants i diabòliques. Estava connectat amb aquelles històries que m’atrapaven. I un dels mestres era el gran Richard Corben, mort el passat desembre de 2020.

Per qui no el conegui, Richard Corben era un referent del 9è art. Va ser el guanyador del Grand Prix al Festival Internacional de Còmics de la ciutat francesa d’Angulema el 2018, nomenat president del festival el 2019. Una pàgina de la seva obra The Last Voyage of Sindbad va ser exposada al Museu Louvre de París, i una altra pàgina d’aquesta mateixa novel·la gràfica és part de l’exposició itinerant actual de Guillermo Del Toro “At Home with Monsters”.

Mundo Mutante

Mutant World és un meravellós conte postapocalíptic sobre un mutant anomenat Dimento i la seva recerca de l’amor i la supervivència en un món que ja no es nodreix de l’esperança dels éssers vius. En el curs de la seva aventura, es trobarà amb bèsties salvatges, un fanàtic religiós, criatures sortides d’una claveguera, científics bojos, i altres mutants decidits a enganyar-lo per menjar-se els seus escassos aliments.

ECC ha reeditat una de les obres més emblemàtiques i significatives del còmic: una novel·la gràfica per a lectors adults que no havia estat impresa des de fa més de 30 anys. En una edició definitiva i revisada, amb material addicional, escrita per Richard Corben i Jan Strnad i il·lustrada per Richard Corben.

És important ressaltar-ho perquè la publicació inicial (1978) no és com la podem gaudir avui. De fet, es va veure entelada per les maquinacions d’un editor que va canviar el diàleg i va reorganitzar panells al seu capritx, sense consentiment i de vegades descaradament contra els desitjos dels creadors. Ara, la podem redescobrir amb el diàleg original i amb una edició d’alta qualitat.

Cada vinyeta és una obra única, treballada minuciosament i amb una força visual que ens fa volar la imaginació fins a llocs insospitats. Cada traç ens acosta al personatge principal, un mutant que és com un nen gran, innocent i bondadós en un món hostil i depravat. Una novel·la gràfica que en algunes pàgines és com una pel·lícula muda i en d’altres s’acosta més al món pertorbador de Mad Max de George Miller. Una història ideada primerament per Corben, però que Jan Strnad va completar magníficament.

Hijos del Mundo Mutante

La seva continuació, Son of Mutant World (1990), va ser serialitzada primerament en cinc còmics, dotze pàgines per número, en un total de 60 pàgines. Els dos primers capítols es van imprimir originalment en color, i els tres últims en blanc i negre. Lamentablement, aquest abaratiment del moment va malmetre la qualitat de l’obra pel que fa l’impressió tant a l’edició en color, ja que ocultava gran part del detall en l’art de Corben, com en els semitons en blanc i negre dels últims tres capítols, els quals van patir el mateix efecte. Aquest Món Mutant no es veia com s’havia pensat i dibuixat.

Per compensar els pecats d’impressió del passat, Ricard va contractar la seva filla, Beth Corben Reed, una artista per dret propi, per tornar a pintar tots els originals de Son of Mutant World. La Beth ha estat acolorint el treball del seu pare durant anys. El resultat és aquesta obra tal i com Richard Corben i Jan Strnad volen que sigui recordada i que ara trobem editada per ECC Cómics amb material extra, com per exemple, les 5 portades originals.

La història se centra en la filla de Dimento, Dimentia, el seu os, Ollie, i un altres supervivents en el seu viatge per trobar un refugi segur en una illa assetjada per una banda mutant i plantes xucladores de cervell. La història, més treballada que la seva precursora original, marca una genial col·laboració entre Corben i Strnad que funciona com a parella creativa a la perfecció. Respecte a la il·lustració, és marca de la casa aturar-se a cada vinyeta per gaudir de la bellesa d’un món degradat, perillós, fosc i sense futur.

Agradarà a…

Als amants del gènere fantàstic i col·leccionistes del bon còmic.

No agradarà a…

Als fans de les frases de Mr. Wonderful.

 

AnteriorCrítica de “The Trip (I onde dager)”, de Tommy Wirkola
SegüentLa virtut de l’artista: Crítica de “The French Dispatch”, de Wes Anderson
Avatar photo
De petit em divertia amb el meu germà rodant pel·lícules en Súper 8. Visc permanentment enamorat de Wilder, Kurosawa, Ford, Chaplin, Welles, Leone, Kubrick, Berlanga, Spielberg, Lynch i Hitchcock. El meu racó preferit de la casa és la meva butaca on, sempre ben acompanyat de bona música, devoro llibres i còmics. Sèries? ‘Star Trek’, ‘The Twilight Zone’, ‘Northern Exposure’, ‘Breaking Bad’ i ‘Game of Thrones’. M’agrada pensar que vivim envoltats de Cultura.