Mary Shelley, pels que no la conegueu, és l’autora de Frankenstein, una obra de ciència-ficció de finals del segle XIX que ha esdevingut un clàssic de la literatura universal. Tot i així, l’autora va tenir una vida d’allò més rocambolesca i complicada digna d’una novel·la. I és precisament això el que fa Dolors Garcia i Cornellà en aquesta biografia novel·lada editada per Bromera: explicar la vida de Mary Shelley i com els fets que va viure van influir en la seva creació literària.

 

Sinopsi

Tal com hem dit, el llibre ens narra la vida de Mary Shelley. Òrfena de mare des del seu naixement, va viure la seva infantesa amb la seva germana per part de mare i el seu pare, el qual es va casar amb una veïna que va actuar amb ella com la clàssica madrastra de conte de fades. De ben joveneta va emprendre un viatge a Escòcia que va marcar la seva vida fins al punt que aquesta experiència es veu reflectida en la seva producció literària. Poc temps després va conèixer en Percy Shelley, el que seria el seu company a la vida. D’ençà, la seva vida va prendre un camí desgraciat pràcticament fins al final: una mala relació amb el pare, infidelitats per part del seu marit, dificultats econòmiques, fills que moriran… Sens dubte, una vida de novel·la.

Al meu parer

És un llibre curt i ràpid de llegir que introdueix els lectors a l’obra de Shelley i hi poden accedir tant adults com joves, ja que no requereix tenir coneixements previs sobre Frankestein ni sobre Mary Shelley.

Per altra banda, l’autora aconsegueix combinar amb gran mestratge els passatges novel·lats en què ficciona la vida de Shelley amb diàlegs inclosos, i els passatges en què ens explica com aquell esdeveniment va tenir una forta influència en l’obra de l’autora de Frankenstein. Així doncs, és alhora una novel·la i una obra didàctica.

Paral·lelament a la vida de Mary Shelley, se’ns presenten personatges amb els quals va coincidir i interactuar, com per exemple Lord Byron. També, de forma indirecta, s’intueixen els costums i el pensament de l’època de Shelley i el tarannà dels intel·lectuals de l’època.

Personalment, m’ha agradat molt saber més sobre l’autora de Frankenstein i conèixer totes les experiències per les quals va passar i com questes van influir en la seva vida. Em sembla que va ser un personatge admirable que va tenir una vida d’allò més interessant.

Agradarà a…

Especialment a aquells que hagin llegit Frankenstein o tinguin intenció de fer-ho.

No agradarà a…

A aquells a qui l’autora no els desperti cap interès.

AnteriorCrònica d’una gala anunciada. Premis Goya 2019
SegüentBook Challenge de febrer
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.