En aquesta pàgina gairebé sempre parlem de novel·les o reculls de relats, molt poques vegades de poesia o teatre i mai de no ficció. És per això que el book challenge de febrer pretén buscar una solució a això i proposar-vos un seguit d’assajos que us poden agradar. Ara bé dins la no ficció també hi ha una gran quantitat de subgènere, com els epistolaris, les biografies o els assajos. La no ficció no acostuma a ser dels gèneres més populars entre el públic, entre d’altres raons, perquè no enganxa com una thriller, no espanta com una de terror o no ens roba el cor com una romàntica. Tampoc acostuma a fer-nos viatjar a altres mons. No obstant això la no ficció és tant o mes necessària que la ficció, perquè ens posa per escrit tot allò que ens envolta o que ens va envoltar en algun moment.
Tot i que hi ha molta no ficció i no acabaríem mai de fer llista, hem intenta reduir-ho i fer-la tant variada com hem pogut.
Història
Ramon Sarobe
Aquest és un llibre sobre els templers a Catalunya, els famosos frares guerrers de les croades, que desaparegueren de la història deixant una estela de llegendes, rondalles i misteris. Però aquest no és un llibre sobre misteris, és un llibre sobre veritats. A través de les seves pàgines el lector anirà descobrint diversos aspectes de l’orde del Temple, alguns d’ells inaudits, que l’ajudaran a fer-se una idea força assenyada de qui van ser en realitat aquests homes.
Així, veurem els seus inicis modestos, quan l’orde dels Pobres Cavallers de Crist va ser fundat a Jerusalem l’any 1120; sabrem qui van ser els seus patrocinadors, i també els seus detractors; examinarem el seu dia a dia, les seves vestimentes i el seu armament; sabrem com combatien i en quants fets d’armes van estar; quins eren els seus temors, els seus orgulls i les seves esperances; els veurem viatjar i establir-se a terres catalanes; contemplarem com es van extingir en unes jornades èpiques i a la vegada tràgiques; i, finalment, examinarem amb cura els fets que han portat a parlar d’una llegenda dels templers.
En definitiva, seguirem els templers, anirem rere les seves passes, guaitant-los i observant-los per saber, no només qui eren, sinó també com eren.
Entrevistes
Les veus del crim: converses amb dotze escriptors catalans de novel·la negra
Anna Maria Villalonga
Com a lectora incansable, des de petita l’Anna havia tingut un somni: conversar en persona amb els autors que admirava. Sempre s’havia imaginat asseguda davant d’ells, cosint-los a preguntes. Desitjava saber-ho tot: d’on treien les idees, quin era el seu procés creatiu, com construïen els personatges. La seva curiositat no tenia límits. I, per damunt de tot, sentia que els havia d’agrair les meravelloses estones que li havien fet passar.
Les veus del crim sorgeix d’aquest somni. A través de les converses amb dotze autors catalans de novel·la negra, el volum aconsegueix dues fites molt interessants. D’una banda, afegeix una baula a la poc desenvolupada recerca sobre el gènere negre en català. D’una altra, esdevé un mitjà divertit, lleuger i entretingut d’acostar els nostres escriptors al gran públic.
Actualitat
Una democràcia cívica en temps autoritaris. Apunts d’un nord-americà sobre el procés sobiranista de Catalunya
Thomas S. Harrington
En aquest volum d’assajos històrics, entrevistes i comentaris de premsa, Thomas S. Harrington, un investigador i escriptor nord-americà amb una llarga trajectòria en el camp dels estudis sobre la nació i la història comparativa dels països ibèrics, i un interès especial per Catalunya, ens ofereix una visió penetrant de l’actual Procés sobiranista. En la seva anàlisi, destaca un fet que amb freqüència es perd en la cobertura del Procés en els grans mitjans de comunicació: que el moviment no prové de les frustracions polítiques i financeres del moment, ni dels sentiments xenòfobs que són els motors de les revoltes populistes en llocs com Hongria o el Vèneto, sinó d’una històrica tradició de democràcia popular. L’autor argumenta que, lluny d’ésser una amenaça per a la democràcia a Europa, el moviment escrupolosament pacífic i veritablement popular per la independència a Catalunya és, potser, la millor esperança que tenim per estimular la seva molt esperada renovació.
Biografia
El Gaudí que no ens han explicat
Joan Torres Domènech
Antoni Gaudí s’ha convertit en una icona que interessa permanentment, encara que cada cop es repeteixin fets coneguts de fa molts anys. L’autor d’aquest llibre parteix amb avantatge, perquè té el mateix origen que Gaudí. És un riudomenc, nascut a Reus. Això fa que el pugui entendre millor que molts biògrafs. A més, és un gaudinista que ha escorcollat moltíssim en diaris, en arxius i ha seleccionat sempre les dades més endarrerides de cada fet, per mantenir la seva màxima puresa. La riquesa i la novetat dels materials que aporta són aclaparadors. Només un petit avanç: sabíeu que Gaudí, i no Jujol, és l’autor de la sala d’espectacles del Teatre Metropol, de Tarragona? O que Gaudí va desallotjar judicialment de les finques familiars una viuda amb dos fills petits? L’autor, sempre amb proves irrefutables, no amaga res i fa sortir a la llum aquell Gaudí que fins ara ningú s’havia atrevit a explicar. No us el perdeu.
Epistolari
Epistolari Jordi Arbonès & Antoni Clapés
Pep Sanz Datzira
Jordi Arbonès, un dels traductors més destacats i prolífics de la segona meitat del segle xx
de literatura anglosaxona i nord-americana al català, va mantenir contacte per carta amb
molts personatges del món de les lletres catalanes. La distància que hi havia entre la seva
llar situada a Argentina i el vincle que l’unia a Catalunya va fer que iniciés moltes relacions
per correspondència amb altres personalitats que vivien a Catalunya. El fons epistolari
Arbonès ha aplegat més de dues mil cartes destinades, a part de corresponsals, també a
editorials. Això ha permès poder fer un dibuix clar del sector editorial, especialment des de
finals de la dictadura franquista fins a finals del segle XX.
Ciència
Breus respostes per a les grans preguntes
Stephen Hawking
Abans de la seva mort al març de 2018, Hawking estava treballant en el projecte d’un llibre que recopilés les seves respostes a les “grans” qüestions que se li plantejaven sovint i que oscil·laven més enllà del seu camp acadèmic. Jugant a rememorar el títol del seu llibre més famós, el llibre recull els últims pensaments de Hawkings respecte a les grans preguntes sobre l’univers. Amb la seva intel·ligència i humor característics, s’agrupen en quatre grans capítols:
1) Per què estem aquí?
2) Sobreviurem, els humans?
3) La tecnologia ens salvarà o ens destruirà?
4) Com podem progressar?
El llibre inclou textos introductoris de pensadors reconeguts, com Neil DeGrasse, Sir David Attenborough o altres grans noms de col·laboradors o amics del físic, i un text d’Eddy Redmayne, l’actor que va interpretar Hawking a The Theory of Everything.