Els llibres de Blackie Books em persegueixen. Els trobo a Instagram, al correu, a les llibreries on vaig… i no en un racó, no! Al cim de la taula de novetats! I a mi, que no costa gaire convèncer-me, no puc evitar enamorar-me’n i endur-me’n algun a casa. Al final siempre ganan los monstruos se’m va aparèixer a la ràdio. Un matí de diumenge, al Via lliure de RAC1, en Xavi Bundó parlava amb el seu autor, i no em digueu com ni per què, vaig decidir que l’havia de comprar. Bé, confesso que el fet de tenir família a Granada també hi va tenir alguna cosa a veure. I que a la faixa el comparessin amb Irvine Welsh també hi va fer molt. Sigui com sigui, la qüestió és que me’l vaig autoregalar.

L’autor ens situa a Villa de la Fuente i ens presenta un grup d’amics marcat per la crisi econòmica, però sobretot, per les drogues. El Lolo, el Dani, el Jony i el Juanillo han crescut junts al poble, es coneixen de tota la vida, però el que més els uneix és la farlopa. En aquesta novel·la coral trista i alhora còmica el lector fa una repassada als esdeveniments presents i passats d’aquest grup d’amics que espantaran la tristesa a cop de ratlla.

Un dels punts forts de la novel·la és l’estil amb què està narrada. A cada capítol ens parla un personatge i, malgrat que el títol no ens digui de qui es tracta, el lector aconsegueix identificar-lo i dibuixar-lo perfectament per la seva manera de parlar. Un estil més que encertat i molt ben treballat que dona al conjunt del text una gran personalitat i molta frescor. Així doncs, el lector anirà coneixent, a través de les diferents veus, tots els personatges d’una forma molt profunda. Fins i tot, alguns episodis narrats primer per un personatge i després per un altre no es fan gens pesats, perquè no només importa el que s’explica, sinó també el com. I arribats a aquest punt, cal fer menció especial al llenguatge que utilitza l’autor, ja que el llibre està farcit de col·loquialismes, barbarismes i mots propis de la llengua popular i de l’àmbit de la droga que amplifica la immersió en la història i l’entorn dels personatges.

I posats a parlar dels personatges, tot i que saps que molts d’ells estan condemnats pels seus propis monstres a un final tràgic, no pots evitar enganxar-t’hi. Vols saber més i més, i no pots parar de llegir, perquè són addictius i inoblidables. Juarma brilla especialment en aquest aspecte, perquè és capaç de donar una versemblança estratosfèrica a tots els implicats en aquesta història. L’autor es podria haver quedat en la superfície i mostrar-nos només una cara o, fins i tot, podria haver caigut en l’histrionisme o en la caricaturització dels personatges, però la veritat és que els personatges no obeeixen un estereotip o a la idea que des de fora ens podríem fer d’aquestes persones. Juarma els humanitza i els dota d’una gran complexitat que ens faran riure i plorar amb ells.

Per tot això i més, Al final siempre ganan los monstruos es llegeix com un “tiro”. Passa tan ràpid com una nit de festa amb els col·legues. Una nit d’aquelles que queden en la memòria i que passats uns dies encara recordes amb un somriure als llavis.

Fins aquí, hom podria pensar que és una novel·la quinqui sobre la droga. Siguem sincers: n’hi ha molta. A cada pàgina i, sense que sembli un acudit, fins i tot a cada “ratlla” hi ha alguna referència a les drogues. Tot i això, en el fons és una novel·la sobre vides truncades, sobre l’amistat incondicional, la supervivència, el dolor de la pèrdua, el pas del temps… I hi ha de tot! Amores bonitos, drogues, mentides, violència, anècdotes de joventut, marxa, alegria… un còctel que porta el lector a col·locar-se de riure, a fotre’s fins al cul de compassió i pena, a voler més xutes de sensibleria. Un conjunt que commou i esfereeix a parts iguals i que no deixa ningú indiferent.

Agradarà a…

A qui li busqui una novel·la de personatges amb molta personalitat.

No agradarà a…

És impossible que no us agradi.

 

portada

AnteriorAquest divendres al cine…
Següent“La casa de foc”, Francesc Serés
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.