A vegades els grans canvis ens poden fer por i ens poden semblar impossibles, per això la millor manera és començar per informar-se. L’editorial Grijalbo ens porta el llibre escrit per Marion de la Porte Familias sin plástico. Un llibre que ens descriu petites solucions i trucs per eliminar el plàstic i els seus tòxics del nostre dia a dia.  

El plástico es fantástico” com la mateixa autora diu. El plàstic és barat, fàcil de manipular (canviar textura, color, posar-li olor) i té multitud d’usos. Per aquest motiu, està tan present en la nostra vida. Potser massa i tot. Però per tots aquests avantatges hem de pagar un preu molt alt: la salut del planeta i dels éssers vius que hi habiten (fins i tot la nostra).

Sí, potser som conscients que veure una ampolla de plàstic flotant al mar contamina, que la bossa de plàstic pot matar a una tortuga, però i els microplàstics? Aquests plàstics petits que no són visibles però hi són i s’acumulen en els animals, especialment els que viuen al  mar.

El principal problema són els plàstics d’un sol ús, que es fabriquen per ser utilitzats pocs minuts i després duren molts i molts segles contaminant i matant espècies. Perquè encara que nosaltres quan reciclem separem els plàstics, això no significa que es puguin reciclar. De fet, el plàstic no és biodegradable, i per tant, pràcticament no es pot reciclar. La palla per veure el refresc que utilitzem uns minutets, durarà molts anys al planeta. Les mascaretes i guants utilitzats per combatre el coronavirus també són una font de contaminació.

Ara bé, com ho fem per reduir i eliminar el plàstic del nostre dia a dia? L’autora remarca 3 etapes per fer-ho. Una primera etapa d’observació, per saber on trobem el plàstic i quan el fem servir. La segona, consisteix a planificar-se el dia a dia i no estressar-se (hi ha molt plàstic en el nostre entorn i eliminar-lo al principi ens pot semblar aclaparador). I la tercera, estar informat i motivat.

Quan ens posem a analitzar el plàstic que ens envolta, hem de començar per examinar com i on fem la compra. Comprar a granel i en llocs de proximitat és una gran solució. Però cal estar alerta, ja que podem trobar plàstic en molts llocs on no pensàvem trobar-ne. Fins i tot les llaunes de conserva estan envoltades de plàstic. La cuina no és l’únic paradís del plàstic; si entrem al bany, passa el mateix. De què està fet el raspall de dents? I el xampú, com ve empaquetat? I si mirem la farmaciola? Els productes de neteja, la roba, els productes d’higiène íntima, els electrodomèstics… tot! O contenen plàstic o estan envoltats d’ell. Així doncs, cal analitzar on trobem el plàstic per buscar alternatives.

Aquest llibre és una font de consells pel dia a dia i una font de webs i llocs on consultar i continuar ampliant els nostres coneixements sobre la matèria.

A part del llibre, podem trobar els consells i solucions per evitar el plàstic al compte d’Instagram i pàgina web en què participa l’autora, https://www.sinplastico.com/es/.

Per acabar, m’agradaria remarcar la dedicatòria que l’autora fa del seu llibre “A ti, que acabas de empezar este libro y tienes el poder de cambiar el mundo”. I és que viure sense plàstic, potser no és fàcil, però sens dubte és possible.

Agradarà a…

A qui vulgui canviar la seva manera de viure, procurant adquirir uns hàbits més respectuosos amb el medi ambient i amb la pròpia salut.

No agradarà a…

Si busqueu solucions fàcils i ràpides. O si sou uns experts en el tema i espereu descobrir grans solucions i molt diferents. Com diu la mateixa autora “este libro no pretende ser el método para vivir sin plástico, pero si un manual fácil y muy practico..”.

 

AnteriorCrítica de “Sky Sharks”. Festival de Sitges 2020
SegüentCrítica de “Relic”. Festival de Sitges 2020
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.