Algú pensarà que com fa poc va ser el dia de la dona, ens hem il·luminat i us parlem d’aquest llibre perquè s’escau. Doncs no, els que ens coneixeu sabeu que a L’Escriba parlem de dones i de llibres feministes durant tot l’any perquè creiem fermament que tots els dies són 8 de març. Potser som una rara avis dins dels mitjans de comunicació, o potser és que ens agrada anar a la contra. Sigui com sigui, avui, com tants altres dies, us parlarem de Visionarias. Inventoras desconocidas, un llibre de Mercedes Palacios que edita Bridge i que posa en valor dones inventores que, com podeu imaginar, són força desconegudes encara avui dia.

El llibre comença amb una cita de Voltaire que diu que «han existit dones sàvies, de la mateixa manera que dones guerreres; però mai no hi van haver dones inventores». A banda de ser una proclama misògina, és errònia, ja que les dones han inventat des de sempre i també han participat en processos creatius de tota mena des de sempre. Així doncs, aquest llibre pretén demostrar que Voltaire, i la història en general, s’equivocava i que són moltes les dones inventores. A més d’això, se les vol donar a conèixer per tal que no siguin oblidades altre cop i per què les tinguem molt presents d’ara en endavant.

Un cop conegudes les intencions del llibre que tenim entre mans, a l’interior se’ns presenten trenta una dones que van contribuir a millorar la vida de les persones amb els seus invents: el rentaparabrises, l’envasat al buit, la serra circular, el llenguatge de programació, el primer llibre electrònic, la serra circular… Malgrat la utilitat i la quotidianitat d’aquests invents els seus noms han quedat al calaix de la història. De cada una de les inventores però, no només se’ns explica què van inventar i com, sinó que se’ns posa en context i se’ns mostren les dificultats per les quals van haver de passar, la majoria de vegades, pel fet de ser dones.

Si el contingut us sembla atractiu, el llibre us semblarà irresistible només de tenir-lo a les mans, ja que la tapa dura i el seu gran format el posen a l’alçada de les circumstàncies. A més, el contingut està complementat per unes il·lustracions d’una gran bellesa i molt detallistes que fan que aquest llibre sigui no només interessant i necessari, sinó també bonic, i val a dir que molt bonic.

Agradarà a…

A qui li agradin els llibres feministes, a qui tingui curiositat pels invents i la història en general. Agradarà especialment a qui li agradin els llibres il·lustrats. Val molt la pena.

No agradarà a…

A qui no li importi gaire el contingut del llibre i no tingui interès per descobrir dones desconegudes. Tampoc agradarà a qui busqui una novel·la.

AnteriorAquest divendres 11 de febrer al cine…
SegüentCINECLUB XIC. “La mama és pura pluja”
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.