Un jardí és tenir un racó de vida, de natura, de relaxació, però aconseguir que el nostre jardí estigui format per plantes, arbres, ocells… llueixi en la seva màxima esplendor no sempre és fàcil. Per això, avui us parlo de la Guia botànica per al teu jardí, un llibre editat per Cossetània fet per Geoff Hodge, que “apropa l’art i la ciència de la jardineria a tots els públics”.

Al llarg d’aquesta guia es donaran a conèixer una gran varietat d’espècies vegetals. I no només en coneixerem el nom, sinó també com creixen, com es reprodueixen, com podar-les, com els afecten els factors ambientals, i quines són les plagues i malalties que pateixen.

Tota aquesta sèrie de conceptes científics i botànics s’expliquen amb un llenguatge apte per a tots els públics. I a més, estan molt ben acompanyats per il·lustracions i esquemes que ens ajuden a interpretar els conceptes que ens expliquen.

Al llarg d’aquest recorregut per la botànica és imprescindible donar a conèixer alguns/es científics/es que han contribuït amb els seus descobriments a visibilitzar i engrandir el nostre saber del món vegetal. Alguns han fet aportacions com el descobriment de noves espècies o l’explicació del comportament dels vegetals, i altres ens han explicat la seva bellesa i valor per tal de respectar-los i conservar-los.

Cal tenir present que no és un llibre àgil de llegir, sinó encarat a generar coneixement. Hi podem trobar explicacions des de les més bàsiques, com per exemple com classificar els tipus de vegetals, fins a les més expertes, com els trastorns fisiològics, el control biològic o la poda, entre altres.

No obstant això, per a mi, un gran valor afegit són els petits requadres “botànica en acció”, repartits per tot el llibre, en què es ressalten petits consells pràctics per als aficionats a la jardineria. No és un llibre de consells pràctics sobre jardineria per seguir al peu de la lletra, sinó una font d’informació per entendre els vegetals i el seu funcionament.

Una altra part fonamental per entendre i enamorar-nos de la botànica són les curiositats; al llarg del llibre hi ha exemples molt ben escollits, com per exemple, que el fruit de l’arbust (Synsepalum dulcificum) aconsegueix que tot el que et mengis després d’aquest fruit tingui gust dolç. No importa si és amarg o salat, el que t’estiguis menjant, les teves papil·les gustatives ho perceben com a dolç. És per aquest motiu que s’anomena fruit miracle.

Si en voleu saber més, ja sabeu a quin llibre heu de llegir.

Agradarà a…

A qui li agradin les plantes, arbustos i arbres i tingui curiositat per conèixer-los millor.

No agradarà a…

Qui vulgui un llibre pràctic de consells.

AnteriorCINECLUB VIC. Sheep Without a Shepherd
SegüentDones Visuals organitza les primeres jornades feministes a la indústria audiovisual catalana
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.