Dones Visuals es va constituir el 2017 com l’Associació Promotora de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals de Catalunya. Aquesta entitat té per objectiu defensar, promoure i fer efectiva la presència de les dones al sector audiovisual català. Per aconseguir-ho, reuneix dones professionals del sector que treballen amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica, i amb la certesa que l’audiovisual no assolirà la màxima qualitat fins que no s’incorporin les mirades i les pràctiques de les dones.

Així doncs, entre les direrents accions que es duen a termen, el col·lectiu Dones Visuals ha organitzat tres jornades amb activitats dirigides a la indústria audiovisual i al públic general. Tindran lloc del 30 de juny al 2 de juliol a la Fundació SGAE, La Bonne i el CCCB, i també es podran seguir per streaming al canal de Youtube de Dones Visuals.

Aquestes jornades volen ser un espai de referència que convidi a totes les entitats, empreses i professionals que formen el sector a seguir treballant per a la transformació de l’audiovisual. Les activitats que les integren van des de la presentació de projectes liderats per directores i guionistes per crear aliances amb empreses productores, fins a conversatoris oberts al públic general des d’on repensar l’audiovisual en clau dels feminismes.

Destaca la jornada inaugural del 30 de juny, en la qual Salima Jirari, Secretària de Dones Visuals, moderarà el conversatori “Els feminismes a la indústria l’audiovisual catalana”, un diàleg que posa de manifest la urgència en explorar les possibilitats d’un audiovisual que entén la interseccionalitat com una millora en la qualitat dels projectes, i també la responsabilitat que té el sector en la creació de l’imaginari col·lectiu.

L’1 de juliol, Anna Petrus, co-coordinadora d’Acció Estudi, moderarà un segon conversatori sobre l’imaginari que l’audiovisual ha construït al voltant del desig. Sota el títol de “Cossos desitjants al cinema”, en què s’indagarà en la històrica infrarepresentació del desig no-normatiu en les dinàmiques socials, polítiques i econòmiques que la sustenten, i es debatraà fins a quin punt la representació normativa del desig segueix estructurant els nostres cossos desitjants.

El tercer i últim dia tindrà lloc el conversatori sobre “La crítica cinematogràfica des dels feminismes”, el qual posa en qüestió la invisibilització de la contribució de les dones a l’evolució del mitjà, discuteix el dogma de què s’entén com a plaent i planteja la necessitat de reconèixer la diversitat en les seves formes d’expressió, de les identitats sexuals, de classe, ètnia i cultura..

Podeu consultar totes les activitats i horaris en aquest enllaç.

 

AnteriorUn oasi a casa teva
Següent“Nueva York es una ventana sin cortinas”, Paolo Gognetti
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.