Poc tenia a dir d’aquest home el primer dia que vaig veure Breakfast at Tiffany’s, basada en la seva obra amb el mateix nom. Poc més m’importava a banda de veure l’Audrey Hepburn tocant la guitarra a l’escala d’incendis d’un edifici. Poc tenia a dir fins que vaig endinsar-me en una lectura de Tom Wolfe titulada El nou periodisme. Sincerament, mai he sigut un fan de l’academicisme literari. I molt menys de l’academicisme informatiu. Entre tanta objectivitat i parafernàlia ètica em posa dels nervis. Es perd l’escriptor. Es perd l’essència d’un bon relat. I això és el que explica Tom Wolfe en aquest llibre. Bé, us he fet un resum un resum de pacotilla, ja que el seu discurs va molt més enllà d’això, però penso que m’he fet entendre i amb això n’hi hauria d’haver prou, de moment. Una de les coses que més remarcava és la importància de la figura del periodista. El periodista fent de periodista. Abans i durant l’execució del seu relat. La manera de cobrir la notícia. El lector no té la mateixa percepció del relat si la persona que l’ha escrit ho ha fet des de la comoditat de casa seva. El lector vol que el periodista es llanci al foc si fa falta. I això és el que va fer Truman Capote a A sang freda.

Cal remarcar dos punts abans de tot. El primer és que en cap moment de la novel·la es destaca la figura de Truman Capote com a redactor de la notícia, a diferència d’autors com Gay Talese o Hunter S. Thompson en moltes de les seves obres. El segon, és la detallada interpretació de la realitat que relata. Truman Capote va iniciar aquesta novel·la amb l’ajuda de Harper Lee (Matar un rossinyol) després de llegir una notícia sobre un assassinat a Holcomb, Kansas. De seguida es van mobilitzar per entrevistar la policia i esbrinar què havia passat. Aquesta novel·la es va gestar paral·lelament a la investigació policial i denota un matís molt profund de les relacions humanes respecte la confiança, l’enveja, l’amor o la mort. En cap moment de la narració hi ha un excés de morbositat. Hi ha una lleugera diferència entre la fortor i el morbo, entre la brillantor i el sensacionalisme. Capote, es diu que va mantenir una relació amorosa amb un dels assassins, Perry Smith. Això és sensacionalista. En cap moment de la novel·la en traurem res en clar i, per tant, és millor no especular. El que Capote aconsegueix a l’hora de captar l’atmosfera dels esdeveniments és situar-nos en un malson d’estira i arronsa. Genera una empatia amb els assassins que provoca malestar. I això és el que el fa tan gran.

Capote va crear un nou gènere: la novel·la de no-ficció. Estil que ha estat imitat durant dècades per periodistes coneguts arreu del món. Periodistes de guerra, d’investigació i fins i tot naturalistes. Ha arrelat com una mala herba i no vol sortir de l’hort.

Jo no us he dit res de nou, res que no s’hagi escrit en revistes, assajos, crítiques o projectes de final de grau. Jo no sóc Truman Capote per inventar un gènere mitjançant una de les obres més importants del segle XX. Jo només sóc un pobre pringat que us recomana el llibre perquè us deixi tan meravellats com a mi. Aneu en pau.

AnteriorCrítica de ¡Mientras dure la guerra’
Següent‘Sàpiens’
Avatar photo
Lector de cerveses i bevedor de llibres. Fanàtic compulsiu de la sèrie B i el terror. Si sabeu el que és bo, fareu bé de no llegir-me.