Fa pocs dies que ha acabar el 2017 i que hem engegat un nou any, i per això avui us faig una proposta per treballar amb els infants la temporalitat, els canvis i celebracions que vivim durant un any, com ara la primavera, l’estiu, la tardor, l’hivern, les festes tradicionals, els aniversaris…
Molts nens i nenes tenen dificultats per entendre i saber si falta molt o poc pel seu aniversari o per acabar el curs o, inclús, per saber si falta molt o poc pel cap de setmana. Oferir-los un calendari visual i manipulable els ajudarà a entendre-ho i a viure els dies amb més consciència de temps: dia, setmana, mes, any.
Els calendaris d’inspiració Montessori o Waldorf són una de les millors opcions, o si més no la que jo us recomanaria, per a infants més petits a partir dels 3 anys. Aquest tipus de calendaris són manipulables, de manera que els dies van marcats per objectes que es poden agafar, posar i treure, és a dir, els poden tocar i deixen de ser tan abstractes com les paraules “falten tres setmanes per…” o “dimarts és el teu aniversari”. Si tenen un referent visual que va desapareixent o canviant a mesura que van passant els dies, els resultarà més fàcil comprendre el pas del temps. Probablement des de l’escola es treballa, però per què no tenir-ho també a casa i convertir el treball amb el calendari enuna rutina més abans d’anar a dormir, per exemple?
Teniu diferents opcions, unes més assequibles, econòmiques i casolanes i d’altres més elaborades i amb un preu no tan ajustat.
Calendaris que podeu fer a casa
Us proposo, en primer lloc, fer-vos el vostre propi calendari infantil amb uns cordills penjants a una paret i 366 pinces de fusta pintades de diferents colors, marcant els mesos. Seria interessant que les pinces dels dies que corresponen a cada mes anéssin pintades del mateix color, i utilitzant tonalitats similars pers als mesos de primavera (per exemple tons verds), estiu (grocs i taronges), tardor (vermells i marrons) i hivern (blaus). Les pinces es van despenjant a mesura que passen els dies. També es poden penjar petites targetes per marcar els dies importants: Nadal, Reis, aniversaris, visites al metge, l’inici del curs o el final de curs, els dies de Setmana Santa, viatges… tot aquells esdeveniments que vulguem que els infants tinguin “controlats” anticipadament.
Per a infants més grans es pot utilitzar un calendari fet amb paper, en forma de tira o fris cronològic enganxat a la paret que podeu descarregar aquí >>> CALENDARI HORITZONTAL. Les dates importants es poden escriure en el requadre reservat per a cada dia. La idea seria tallar les tiretes que marquen els dies i anar-les arrencant a mesura que van passant els dies.
Calendaris que podeu comprar
Una altra opció, més ràpida, és comprar un calendari ja fet. N’hi ha de molt bonics i tots ells inspirats en la pedagogia Waldorf o a la Montessori.
L’opció més senzilla és la cadena anual, una corda amb boles de colors, una per a cada dia i un color diferent per a cada més. Seria el calendari més similar a l’opció casolana de les pinces de fusta pintades de colors. La idea és col·locar totes les boletes per colors a principi d’any i cada dia treure’n una. Veig complicat que els nens o nenes puguin treure les boles sense l’ajuda d’un adult, ja que el més probable és que caiguin unes quantes peces al terra i s’hagi de tornar a muntar el calendari. Una bona opció seria no treure les boletes i marcar el dia amb una cinta penjada al dia que toca.
Una altra proposta és el calendari anual perpetu, que podeu trobar a la botiga online de Jugaia. Cada nin (ninotet de color) marca els mesos, s’ha de col·locar el nin del mes on ens trobem al centre, dins el petit bol, i amb els daus indicar el número del dia. És una bona opció per treballar la temporalitat però em sembla poc complet, ja que no permet tenir referència visual de tots els dies que composa un mes, ni marcar els dies especials.
Aquesta altra opció, el calendari anual Waldorf-Montessori, em sembla més completa, ja que permet marcar amb petites boles de colors els dies de la setmana i els dies del mes. Cada color representa un dia de la setmana: dilluns, groc; dimarts, taronja; dimecres, vermell; dijous, rosa; divendres, lila; dissabte, blau i diumenge, verd; per exemple. Cada bola es col·loca en un dels 31 orificis més perifèrics de la base circular i es van retirant i guardant al bol del centre a mesura que passen els dies. Les seccions centrals, de diferents colors, marquen els mesos i es poden posar tots a la vegada durant l’any o, el que per a mi és la millor opció, anar col·locant cada secció en el mes que representa. El calendari també consta d’uns símbols de fusta que representen cada mes, per exemple, el desembre és una estrella i el gener és un ninot de neu. Podeu comprar aquest calendari a la botiga Jugar i jugar.
He reservat pel final el meu preferit, el calendari circular permanent basat en l’educació còsmica de la Maria Montessori i la pedagogia Waldorf. Com en l’anterior calendari, els dies de la setmana van representats per colors diferents, però en aquest cas amb palets que es van col·locant en els forats de cada secció. Cada mes està representat per un color i dividit en quatre setmanes, cadascuna a través d’una secció amb set forats on posar els palets de colors que representen els dies. Quan ha passat una setmana, es dóna la volta a la secció de la setmana i així es pot anar observant el temps que ha passat i quan falta per acabar l’any. Aquest model tampoc permet marcar els dies importants però podríem col·locar una boleta o una bandereta en el forat corresponent a la data assenyalada. Podeu trobar aquest calendari a la botiga de Fizz Wooden Ideas.
Ja veieu que teniu diferents opcions, adaptades a totes les butxaques, i per personalitzar segons la utilitat que li vulgueu donar. La vostra creativitat pot donar un plus a qualsevol calendari permanent.
Recordeu que, per als infants, el fet de saber anticipadament què passarà, quines festes hi haurà o quines activitats es realitzaran durant el cap de setmana i controlar la temporalitat, “quan falta per…” els aporta tranquil·litat i els ajuda a gestionar millor l’espera. Per tant, aquest tipus de calendaris us poden ajudar a gestionar anticipadament les emocions dels vostres petits davant l’espera de dies divertits i molt desitjats.