Tàndem (2021) és la història de dues persones adultes que connecten, que es fan companyia i que junts pedalen en moments baixos de les seves respectives vides.

La novel·la de Maria Barbal va ser publicada per l’editorial Destino el febrer d’aquest any i el març va guanyar el Premi Josep Pla 2021. La seva autora ha guanyat, també aquest any, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a càrrec d’Òmnium Cultural.

L’Armand i l’Elena són dos jubilats i companys de ioga que es converteixen en còmplices i amants d’una història d’amor amb matisos, perspectives diferents i amb motxilles emocionals. El lector descobreix les vides i inseguretats dels personatges a la vegada que ells ho expliquen a l’altre. Per tant, podem dir que el ritme de la història ve marcat pel mateix temps que la viuen ells, és a dir, un ritme marcat per la quotidianitat de la seva relació i com junts s’adonen de les seves realitats paral·leles i s’enfronten a situacions particulars que tenien pendents de resoldre i a l’estancament vital.

És un relat curt amb frases breus, íntimes i també directes, que està dividit en cinc apartats. Comença per les visions de cadascun de l’inici de relació, arriba al clímax i les confrontacions, i acaba en el moment de no endarrerir més les seves situacions particulars, prendre decisions i refer les seves vides -junts o separats- però sent lliures i feliços.

De fet, la vida es tracta d’anar pedalant, i si trobes algú (sigui un amant, una amistat o un familiar) amb qui muntar a un tàndem és més fàcil seguir avançant i aconseguir viure plenament. Tothom té persones de confiança amb qui el dia a dia sempre és molt millor. I aquest és el rerefons de la novel·la: pedalar i ser feliç.

Agradarà a…

A qui vulgui llegir una novel·la que reflecteixi la vida adulta, amorosa amb tota la gamma cromàtica, que sigui d’entreteniment i alhora de reflexió.

No agradarà a…

Qui busqui una novel·la d’acció i girs constants ni a qui sigui amant de les històries d’amor i romanticisme.

 

Portada

AnteriorCrítica de “Barbaque”, de Fabrice Eboué
SegüentCINECLUB VIC. Honeyland
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.