Stranger Things és una de les sèries que més empremta ha deixat en els últims anys. La seva estètica vuitantera ens va captivar i ens va transportar a la nostra infantesa no només gràcies a les bicis, els walkie-talkies i els jocs de rol, sinó també per les incomptables referències al cinema d’aquella època i a pel·lícules com ET, Los Goonies o Cazafantasmas. Stranger Things va ser una de les primeres sèries amb aquesta estètica i aquest clima de nostàlgia, i al seu darrere han estat moltes les produccions que han seguit aquest camí.
Però la ficció creada per pels germans Duffer ha anat molt més enllà. Stranger Things ha traspassat la pantalla fins al punt de convertir-se en un fenomen fan que no només ha catapultat la carrera dels seus protagonistes, sinó que també ha donat peu a especular sobre els fets anteriors i posteriors als que se’ns van narrar a la primera i a la segona temporada. El que passarà després, ho podrem veure a la tercera temporada, que estarà disponible a Netflix a partir del mes de juliol. El que va passar abans, ho podem llegir en aquest llibre de Gwenda Bond editat en català per Columna.
Stranger Things: Ments perilloses explica la història de la mare de l’Onze, per a mi, que he vist la sèrie en anglès, l’Eleven. Tot comença amb un experiment del govern dels Estats Units en un laboratori situat a Hawkins al qual la Terry es presenta voluntària a canvi d’uns calerons. La Terry no estarà sola en aquesta aventura sinó que altres subjectes de l’experiment l’acompanyaran al llarg de la novel·la, i junts, hauran de superar un munt d’obstacles.
El millor del llibre, sens dubte, són els personatges. Segurament són la Vuit i el Doctor Brenner els personatges que més interès desperten. La Vuit, presentada a la segona temporada, a l’època en què se situa la novel·la és una nena amb molt de potencial sotmesa a en Brenner. El Doctor Brenner, per la seva banda, se’ns mostra com un ésser sense escrúpols amb poca connexió amb el gènere humà més enllà d’allò que tingui a veure amb la seva investigació. Em recorda força al Doctor Mengele, famós pels seus experiments amb bessons al camp de concentració d’Auschwitz durant la Segona Guerra Mundial. Un personatge macabre que odies amb totes les teves forces, però que aporta emoció a la trama. Per contra, La Terry, la mare de l’Eleven, tot i ser un dels personatges més importants de la novel·la, potser és el menys interessant i és només l’excusa o el punt de partida de la trama i, per tant, de la sèrie.
S’ha de dir que és un llibre per a tots els públics escrit amb una prosa molt simple que no busca narrar una història profunda o complicada. És per això que el poden llegir tant adults com adolescents i, fins i tot, aquells que no hagin vist la sèrie pel fet que ens narra fets que tenen lloc abans d’allò que podem visionar en aquesta sèrie de Netflix.
Agradarà a…
Evidentment, si heu vist Stranger Things i us ha agradat, el llibre us agradarà. Si no heu vist la sèrie, us agradarà si el que busqueu és una novel·la ràpida, amb un malvat de manual i un experiment pel mig.
No agradarà a…
Si no heu estat atrets pel fenomen Stranger Things, gairebé millor que busqueu algun altre llibre. Per contra, si no heu vist la sèrie i voleu conèixer els esdeveniments per ordre cronològic, podeu agafar primer el llibre.