La Meritxell Martí i en Xavier Salomó han fet junts més de 30 llibres. Sota les onades és el darrer i ha estat publicat per l’Editorial Flamboyant. El llibre és un àlbum il·lustrat sobre dos nens i un viatge important. Amb molt poques lletres, amb imatges potents i amb moltes emocions, els autors ens conviden a la interpretació i la reflexió.

La primera vegada que vaig obrir el llibre, em va sorprendre la manca de text que dirigís la història del protagonista. Només hi trobem algunes pinzellades de diàleg i la capacitat de les imatges per explicar el que viuen els personatges i el que senten. La sensació és fantàstica i, per tant, evitaré qualsevol espòiler sobre la trama. Així en podreu trobar la vostra pròpia lectura i interpretació.

És un llibre que ens parla sobre capacitat, autonomia, autoestima, emocions, límits, acceptació, superació i atracció. Una història a sota les onades, cap a l’interior d’un mateix per trobar un tresor: el tresor que tots tenim dins. Ens convida a reflexionar i imaginar, en cada pàgina, la situació del protagonista i de què és capaç.

Al web de l’Editorial Flamboyant hi trobareu una Guia Didàctica desenvolupada per la Meritxell Martí amb propostes de treball: preguntes, reflexions i textos que es poden llegir per explicar les imatges i els diferents fets que constitueixen la història. Val molt la pena descarregar i llegir-se la guia.

L’autora ens suggereix parlar sobre diferents valors i fer un viatge dins nostre per reflexionar sobre les pròpies capacitats, els límits i l’acceptació d’aquests, la nostra autonomia i la que deixem tenir als nostres infants, els ingredients que alimenten la nostra autoestima o la importància de l’atracció entre les persones o amb el medi que és la que ens mou per relacionar-nos. En definitiva, la Meritxell ens convida a treballar la nostra interioritat: entrar dins d’un mateix i observar.

Agradarà a… 

Agradarà a qui vulgui compartir converses interessants amb els seus petits, imaginar a través de les imatges què pot estar pensant i sentint cada personatge. Agradarà a qui busqui una proposta interessant per treballar l’empatia. Agradarà a qui tingui la ment oberta i vulgui fer un viatge sota les onades: al seu interior. Agradarà a qui li agradi llegir il·lustracions.

No agradarà a… 

No agradarà a qui busqui un llibre infantil per practicar la lectura de paraules i textos llargs, però sí a aquelles famílies que necessiten pàgines amb poc text per motivar l’infant a llegir les poques paraules que hi ha sense cansar-se (estic pensant en nens i nenes amb dificultats en l’aprenentatge lector que tendeixen a rebutjar la lectura de textos extensos).

AnteriorEl Sant Cugat Fantàstic presenta cartellera
SegüentAquest dijous al cine…
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.