Fa dos mesos que sóc mare d’un nadó que va creixent, a pas lent però amb fermesa, gràcies a la llet que produeix el meu cos.

Durant l’embaràs, sovint em preguntaven com estava encarant el moment del part: si em feia molta por, com volia que fos… No em preocupava en excés; em preparava llegint i fent algun curs online amb llevadores molt respectuoses. El que realment em portava una mica de corcoll era la lactància materna. Des de fa anys, sé i estic convençuda que vull donar de mamar a la meva criatura, lactància materna exclusiva, tant de temps com sigui possible; i el que no he parat de sentir durant els mesos de gestació, de la veu de moltes mares, és que resulta molt complicat, que és dolorós i que, tot i que val la pena, és molt sacrificat. Em feia por, em sentia insegura… Per això, vaig decidir preparar-me llegint. La informació és poder, i m’havia d’informar. Vaig demanar recomanacions, i el llibre de l’Alba Padró, Somos la leche, de l’editorial Grijalbo, va anar a parar a les meves mans.

Somos la leche és un llibre imprescindible per a totes les mares recents o amb l’experiència de fills anteriors, perquè cada bebè és un món i, per tant, la lactància amb cadascun d’ells, també.

Es tracta d’un manual teòric molt amè, basat en estudis i en les recomanacions de l’OMS i d’associacions de pediatria. Però l’essència és l’experiència l’Alba Padró, assessora i consultora internacional de lactància. Ella ens explica tot el que cal saber sobre lactància, començant des d’abans del naixement: com funcionen els nostres pits, quin és el paper de les hormones en la producció de la llet, quins instruments necessitem o de quins és millor prescindir-ne, quins problemes ens podem trobar, què són les crisis de lactància i quan les podem esperar, què fer davant de certes situacions, com ens podem preparar pel retorn a la feina i seguir donant llet materna, com encarar el deslletament… i tot amb cert humor i de forma molt planera, de manera que la informació arribi a la lectora de manera molt fluïda.

És recomanable fer una lectura molt atenta, amb un llapis i pòstits o llibreta per anar marcant tot allò que necessiteu recordar o prendre apunts. És un llibre per subratllar i estudiar, per rellegir i consultar quan estigueu en ple inici de lactància, perquè realment quan més el necessitareu serà llavors, quan us toqui posar en pràctica molt del contingut que haureu llegit. És un indispensable per resoldre dubtes, per preparar-se, per conèixer com funciona el nostre cos i confiar-hi, per trobar respostes a comentaris habituals sobre la lactància que ens porten a dubtar de si ho estem fent bé.

La lectura de Somos la leche em va portar la tranquil·litat i seguretat que necessitava, tot i que a l’hora de posar-ho a la pràctica no fos fàcil. El postpart immediat és un moment delicat, ja que ens sentim vulnerables, hi ha un ball considerable d’hormones i és normal que dubtem molt. Per això, estic convençuda que és important tenir contacte amb alguna assessora de lactància que ens acompanyi en aquest procés, i consultar el llibre de l’Alba Padró sempre que sigui necessari, per això és bo haver-lo llegit durant l’embaràs amb molta calma.

Agradarà a…

Agradarà a les embarassades i mares convençudes de voler gaudir d’una lactància materna exclusiva, però també a aquelles que la vulguin fer mixta combinant-la amb la llet de fórmula. També estic convençuda que pot agradar a moltes àvies que, quan van ser mares, van acabar donant biberons amb llet artificial, ja que aquesta era la tendència llavors, i la lectura d’aquest llibre les pot ajudar a entendre alguns dels motius pels quals van haver d’optar a la llet en pols. A més, pot d’ajudar-les a comprendre perquè ara tenim els seus néts molt sovint enganxats a la teta i perquè passem de les tomes cada tres hores, perquè ho fem a demanda.

No agradarà a…

No agradarà a qui busqui solucions específiques a la seva situació concreta amb la lactància. En aquest cas és millor acudir a una assessora de lactància o consultar l’aplicació de mòbil Lactapp, també de l’Alba Padró i les seves companyes.

 

Foto de Personas creado por cookie_studio – www.freepik.es

Anterior“Nuncanoche”, Jay Kristoff
SegüentFestival Suncine 2020
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.