Respira és un llibre de l’editorial Akiara Books escrit i il·lustrat per Inês Castel-Branco, una arquitecta i editora portuguesa que practica ioga i meditació amb els seus fills.

És un conte infantil ideal per ensenyar als infants la importància de prendre consciència de la pròpia respiració, a estar atents a com entra i surt l’aire en cada inspiració i expiració, i a com la pràctica d’alguns exercicis respiratoris ens poden ajudar a calmar emocions com la por o els nervis.

Cadascuna de les propostes que ensenya la mare al nen protagonista estan acompanyades d’imatges que representen, de forma detallada, els moviments que hem de fer en cadascun dels exercicis de respiració. A més, la manera en què s’expliquen aquestes activitats, a través dels diàlegs entre la mare i l’infant, és molt il·lustrativa i permet relacionar cadascun dels moviments amb elements de la natura o objectes quotidians: un gat, les muntanyes, les onades del mar, una campanya, el vent, un coet, un arbre que creix… i això facilita que els menuts puguin entendre perfectament com s’han de moure i què han de notar pel que fa a la seva respiració.

Al final del llibre s’hi troba la Guia de lectura, on s’expliquen tots els exercicis proposats, alguns provinents del ioga, d’altres del taitxí o la cinesiologia, però tots ells conviden l’infant a practicar la visualització conscient. En aquest apartat, l’adult pot llegir com cal desenvolupar cada exercici de respiració, quins passos s’han de seguir i l’objectiu de cadascun d’ells.

Un cop llegida la història i practicades de forma superficial totes les propostes que fa la mare al seu fill, seria interessant escollir aquelles que han agradat més al petit lector per practicar-les de forma aïllada i amb més profunditat, i així permetre-li descobrir quina és la pràctica de respiració conscient que més li serveix per trobar la calma en cada moment.

Agradarà a les famílies més conscienciades en la meditació i la certa de la calma a través de la respiració, però també a aquelles que vulguin començar a introduir moments de mindfulness amb els fills. Penso que pot ser una bona eina per a l’escola, per iniciar algunes classes com les de després del pati, les quals sempre acostumen a ser accelerades ja que als infants els costa recuperar la calma després de tant de moviment.

Tots els exercicis de Respira són adequats per ensenyar als petits a practicar la relaxació i el concepte “aquí i ara”, per deixar de banda aquells pensaments que desperten emocions desagradables com la por, l’enuig o la preocupació.

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentCINECLUB VIC. El cazador
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.