S’acosta un Sant Jordi especial, un Sant Jordi confinat. I és que aquesta primavera de 2020 està protagonitzada pel coronavirus, el seu alt índex de contagi i les restriccions socials i laborals de mobilitat que estem (su)portant tots des de mitjans de març i que abracen una festivitat tan màgica, tan nostra i tan social com és el Dia de la rosa i el llibre, el dia de Sant Jordi i el drac. I tanmateix, en poc més d’un mes farà un any del final de Joc de Trons, on els dracs van ser grans protagonistes de les seves darreres temporades. Així doncs, en paral·lel a les pel·lícules de dracs que vam proposar-vos fa uns dies, ens endinsem ara en pel·lícules sobre dracs, però confinades en llibres. O dit d’una altra forma: pel·lícules sobre sagues literàries amb els dracs com a protagonistes, i que han vist truncades la seva existència (almenys de moment) a la gran pantalla.

Eragon

La saga fantastico-èpica de Christopher Paolini semblava que havia de menjar-se el món del cinema aquell llunyà 2006 i després de vendre milions de llibres des de 2003. Amb legions de fans dels llibres arreu del món, i a l’ombra de la trilogia de The Lord of the Rings de feia pocs anys, la saga de pel·lícules d’Eragon ho tenia tot per ser un èxit, fins i tot un càsting encapçalat per Jeremy Irons, Robert Carlyle i John Malkovich per donar glamur a la terra d’Alagaësía recreada amb efectes especials d’última generació. No obstant, l’excessiva reinterpretació del llibre (que dificulta la mateixa continuació vers els llibres), i massa similituds cinematogràfiques amb la saga de Tolkien i fins i tot Star Wars o Cuentos de Terramar d’Ursula K. Leguin, van fer que la gent no tingués l’interès esperat (sobretot a Estats Units), i 14 anys després, la Fox, qui té l’última paraula, no ha dit ni una paraula sobre cap continuació, ni cap remake. Sembla que els dracs de Paolini romandran als llibres.

Temeraire (Temerario)

Corria l’any 2006 també quan la ucronia de la saga de Naomi Novik, coneguda aquí pel seu primer volum, El Dragón de Su Majestad, i que afegia dracs a una versió alternativa de les Guerres Napoleòniques,  van ser adquirits pel mateix Peter Jackson (artífex de la trilogia de The Lord of the Rings) per produir-ne una versió en format de minisèrie, ja que són 9 novel·les i no volia que li passés com a Disney amb Narnia, amb la saga a mitges. No obstant, tot i que la barreja entre fantasia èpica i batalles històriques és quelcom amb un gran poder cinematogràfic, els anys han anat passant, i els drets van retornar a Novik el passat 2016, de manera que es perdia l’oportunitat de veure què hauria fet Jackson amb aquest material. Clar, que si havia de ser semblant al que va apadrinar amb la recent Mortal Engines (2018), potser millor que les coses hagin anat així…

Las crónicas de Imaginarium Geographica (Here, There Be Dragons)

No us confongueu amb There Be Dragons (2011), film epicobèlic sobre la figura real d’Escrivà de Balaguer i creador de l’Opus Dei. No ens movem de 2006 (sembla que va ser un any molt dolent pels dracs al cinema), ja que va ser quan James A. Owen publicaria el primer volum de Tierra de Dragones, en què tres amics, John, Jack i Charles trobaran un atles d’un món paral·lel anomenat Imaginarium Geographica a la Londres de la Primera Guerra Mundial. A partir del seu viatge a aquest altre món, on s’enfrontaran a fosques forces que amenacen les dues dimensions, sabrem que els tres nens són, en realitat, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis (creador de la saga Crónicas de Narnia) i Charles Williams, amics reals a la infantesa. Tan suculent metaunivers on els més grans cartògrafs de fantasia èpica del segle XX (Tolkien i Lewis) viatjarien ells mateixos a mons fantàstics va ser adquirit per la Warner Bros aquell mateix 2006 abans del llançament del primer llibre. Pero en ple 2020, la saga de 7 llibres resta encara a l’espera de ser transportada als cinemes.

Potser la remuntada dels dracs amb Joc de Trons fa revifar algun d’aquests projectes, sobretot amb la nova sèrie que aprofundirà en els Targaryen, que rep el nom de House of Dragon. O potser el final de Joc de Trons, que va disgustar a tanta gent, ha acabat d’esporuguir encara més els productors. Sigui com sigui, així com la llegenda de Sant Jordi i el drac va eternament lligada al Dia del llibre a casa nostra, podrem (re)trobar-nos amb aquests confinats del cinema a les pàgines de les seves sagues literàries. Feliç Sant Jordi, i a gaudir dels dracs!

AnteriorApostes de Sant Jordi
SegüentEls crims del convent a sorteig
Avatar photo
Informàtic de professió, guionista de formació, cinèfil per afició, i melòman per obsessió. Quan no està inventant històries per possibles pel·lícules, sèries o videojocs, gaudeix tant com pot de les què altres amb més empenta duen a terme, sobretot si provenen del continent asiàtic. La seva passió per la música i les bandes sonores arriba des que feia primària quan, amb cintes de cassette, grabava les cançons dels videojocs que jugava o els títols de crèdit de les pel·lícules que més l’impactaven. Des que es va graduar consumeix festivals de cinema de tot Catalunya (en especial el de Sitges) com si no hi hagués un demà, i intenta forjar-se un camí en el món multimèdia independent intentant escriure i desenvolupar els seus propis projectes. I tot això sent pèl-roig.