Això de no poder anar a les llibreries per fer-hi un tomb i remenar entre les muntanyes de llibres fa que molta gent ens demani, als que som àvids lectors, alguns títols interessants de cara a aquesta Diada de Sant Jordi tan atípica.

Primer de tot, tot i que situació és difícil i que el més pràctic és comprar els llibres de Sant Jordi a través d’Amazon o als supermercats, m’agradaria demanar als nostres lectors que apostin per les llibreries locals. Els petits establiments, en general, estan patint molt amb motiu del confinament, i ara és el moment d’estar units i de donar escalf al comerç de proximitat. Hi ha moltes opcions per comprar llibres: es poden fer comandes online, es poden comprar llibres a través de la plataforma llibreriesobertes.com, es pot fer un xec regal… Les possibilitats són moltes i molt diverses.

Com deia, és moment de donar suport als petits negocis, i dins del món dels llibres, no només hi ha petites llibreries, sinó també petites editorials. És per això, que amb el meu TOP3 particular vull defugir els grans grups i recomanar llibres que permetin a aquestes petites editorials i editorials independents seguir endavant, ja que Sant Jordi és una data assenyalada en el calendari de qualsevol editorial i veure’s obligats a ajornar-la és un cop important. També és un bon moment per donar suport a editorials catalanes. Aquí teniu els llibres que JO compraria (algun ja ha caigut) aquest Sant Jordi:

L’ÚLTIM AMOR DE BABA DÚNIA
Alina Bronski
Ed. Les hores

Baba Dúnia és una dona que torna al seu poble, el qual està situat a la zona d’exclusió de Txernòbil. Hi ha altres antics veïns que també han tornat a aquell paratge. Tot plegats, viuen de l’aigua que hi ha al pou, de l’electricitat els dies bons, i mengen hortalisses conreades als horts dels seus jardins. Però tot d’un plegat, un estrany arriba al poble i serà llavors quan la petita comunitat veurà amenaçada la seva existència.

 

QUALITYLAND
Marc-Uwe Kling
Edicions del Periscopi

Es tracta d’una distòpia hipercapitalista. El protagonista és en Peter, un desballestador que no s’atreveix a destruir les màquines defectuoses i que es converteix en el líder d’un grup de robots inadaptats que amaga sota el seu taller. El dia que rep un paquet de TheShop que no només no havia demanat (cosa que no és estranya, perquè l’empresa d’enviament a domicili més popular del món s’anticipa als desitjos dels usuaris) sinó que, sorprenentment, no vol, decideix tornar-lo, malgrat les conseqüències que pot tenir. Si ho aconsegueix, demostrarà que l’algoritme es pot equivocar, i això posaria en qüestió els fonaments sobre els quals se sustenta el sistema.

CAP DE NOSALTRES TORNARÀ
Charlotte Delbo
Club Editor

El 1942, Charlotte Delbo va ser detinguda a París per pertànyer a la Resistència francesa i, el 1943, va ser deportada al camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau juntament amb 230 preses franceses, de les quals només en sobreviurien 49. En aquest llibre, l’autora relata la seva experiència. Delbo reconstrueix el seu record a partir de breus i poètiques estampes de vida i de mort, i ho fa en gran mesura des d’una veu col·lectiva femenina, la de totes les captives que, malgrat haver estat desposseïdes de la seva identitat, van saber sostenir-les unes a les altres. A partir d’aquesta particular mirada, l’autora aconsegueix trobar paraules per l’inefable creant bellesa on no podia haver-la.

 

També hi ha qui em pregunta quin llibre pot regalar a algú poc avesat a la lectura. Aquests jo els anomeno “llibres de sucre”. Són llibres fàcils de llegir, no gaire complicats i moltes vegades els triem per allò que representen, pel seu autor… No són els llibres que jo compraria, però si hagués de fer un regal, podiren ser una aposta guanyadora.

HISTÒRIA D’UN CRIT
Joan BonaNit
Comanegra

Ideal per als més polititzats. La lluita independentista ens ha deixat molts símbols col·lectius com ara l’1-O, els llaços grocs, algunes frases que passaran a la història… és Joan BonaNit i la seva acció diària a la presó de Lledoners, que persisteix sense defalliment, és un altre símbol d’aquesta lluita, i és per això que ha fet un llibre per explicar la seva història.

 

 

Crims
Carles Porta
La campana

Ideal per als que s’han enganxat al programa. Crims, amb Carles Porta, torna a aquella manera tan particular de narrar les històries més fosques des de dins, ­fins al punt que el lector té la sensació que coneix personalment l’assassí, que li sent la veu. El 2017, els creadors de Crims van començar a col·laborar amb una secció al magazín de tarda Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio i, gràcies al seu èxit, al cap de poc el programa ja tenia un espai propi a la graella del cap de setmana. Ara, a més, s’ha adaptat a un format televisiu per a TV3.

 

La libreria de Monsieur Picquier
Marc Roger
Duomo Ediciones

Per als que busquen una història entranyable. Un llibre en castellà. Monsieur Picquier és un senyor gran que ha de vendre la seva llibreria i anar-se’n a una residència i des de llavors que no ha tornat a llegir, que no ha tocat ni un llibre dels que guarda a la seva habitació. En Grégoire, un jove poc estudiós, que deixa els estudis i entra a treballar a la cuina de la residència, es pregunta, si té tants llibres com és que no els llegeix. En realitat no llegeix perquè no pot i  entre el jove i l’avi es generarà un vincle molt especial i transformador.

 

 

I per acabar, no em vull oblidar dels més menuts. Sant Jordi és la llavor dels futurs lectors i un dia ideal per acostar la lectura als infants, i és per això que vull recomanar-vos un conte.

Benvingut, senyor Malestar
Miriam Tirado i Joan Turu
El cep i la nansa

El Max estava estrany des de l’arribada a casa de la seva germana. No sabia què li passava, i s’enfadava molt sovint amb els seus pares. Però la seva mare també se sentia confosa, perquè això de tenir dos fills era nou per a ella. Cada dia que passava, la situació es complicava més, però llavors, PUM!, de cop i volta va aparèixer un follet, amb barret i maletí, que es va presentar a la família com el Senyor Malestar. La seva missió era ajudar-los a detectar què els passa i com connectar de nou tots els membres de la família.

 

AnteriorProducte de proximitat
SegüentPel·lícules de dracs confinades als llibres
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.