Núria Albertí: “Inculcar el plaer de la lectura pot ser quelcom que ens uneixi amb els nostres fills per tota la vida”

2737

Núria Albertí és escriptora de literatura infantil i juvenil i especialista en educació emocional. A més a més, condueix un blog on podreu trobar-hi tota la informació sobre cursos que ofereix i el pilot de llibres que té repartits per les llibreries!

 • Explica’ns una mica què significa “llenguatge de les emocions” i com ho treballes amb els nens?

Poemes i cançons de bressol

Per mi el llenguatge de les emocions és la poesia. Saber usar poques paraules i imatges per dir com ens sentim és un art i una bona manera de mantenir la salut. Ja ho diuen que escriure és una gran teràpia. El llenguatge de les emocions també és el nom del taller que faig per les escoles per ensenyar als nens com resoldre els conflictes de diferent manera. A la vida no podem triar el que ens passa però sí que podem decidir com reaccionar. Jo els ofereixo opcions! Alhora aquest any he creat un curs específic també per a mestres. Els mestres cada vegada són més conscients de com saber intel·ligència emocional ajuda en la millora del clima a les aules i per tant a l’aprenentatge. També em criden molt per motivar als alumnes a llegir i escriure poesia i amb els més grans (5è i 6è de primària) el taller estrella és el de poesia japonesa. Els ensenyo a fer haikús i els fan molt bé!! Ells queden sorpresos de sí mateixos i molt contents. Trenquem moltes creences sobre el que són capaços de fer. Ja fa anys que faig intel·ligència emocional per empreses. Fer-ho per nens és oferir-los una eina per tota la vida. És molt gratificant.

 • Creus que la nostra societat córrer tan de pressa que ens falta una mica d’educació emocional? I la literatura, ens pot ajudar a educar-nos emocionalment?

La literatura et mostra altres realitats i reaccions possibles que t’ajuden a tenir criteri i una visió més àmplia de les coses. És com viure mil vides més! La literatura no només entreté, ens fa créixer com a persones. I això té un valor incalculable. Hauríem de ser-ne més conscients  i anar a les llibreries amb una ment més oberta i remenar i buscar aquell llibre que ens cridi en el moment actual. És al·lucinant el que trobareu i això ens ajuda a conèixer-nos també a nosaltres mateixos! M’encanta perdre’m a les llibreries. Alguns anys, per Sant Jordi, m’he arribat a comprar fins a set llibres en un dia. M’agrada pensar que allò en què em gasto els meus diners reflecteix els meus valors i ajuda a contribuir que es continuï fent. És una responsabilitat.

 • LiteratuGri grill i altres animaladesra no vol dir només llegir, sinó que literatura també vol dir explicar i escoltar. Això és el que poden fer els pares amb alguns dels teus llibres, bàsicament els que estan dedicats a la poesia.

Tinc molts llibres de poemes, tots temàtics. En tinc pels que estimen els animals (Gri grill i altres animalades, que ja va per la cinquena edició) de fruites i verdures (Amanida de poemes), de sabates (S’obre el teló, sabates en acció!) de jocs a casa (Aventures sense sortir de casa) i els musicats. He trobat una web on es poden demanar des de casa i el transport és gratuït! http://www.librolibro.es/

També tinc una novel·la per nens de més de deu anys que siguin grans lectors i amants de la natura i els animals: EnMongomeri i el bosc cremat. Fantasia, humor i aventures. Penjo força vídeos sobre els meus llibres i feina. Estan tots al meu canal de youtube i allà podeu passar una estona escoltant cançons i poemes.

 • I tampoc discrimines aquells nens que ja s’estan fent grans, sinó que també tens novel·la juvenil.

La novel·la juvenil és una tasca de gran envergadura. Cal ser molt constant i perseverant per fer aquesta feina. Ara he passat una lectura prèvia de la meva primera novel·la de fantasy entre joves de 12 a 15 anys i les seves mares i ha estat molt gratificant per tots. Ja em demanen la segona part! És molt bonic saber que hi ha lectors que esperen amb moltes ganes la continuació de la teva història. Parlar amb ells, saber què pensen, què els ha agradat més…

 • Finalment, algun consell per als pares que tenen petits a casa!

Llegir molt, que ens vegin llegir amb plaer. Llegir amb ells. Comprar-los llibres,  però els que ells vulguin!!!! Hem d’ensenyar-los amb el nostre exemple allò que té valor per a nosaltres. Ajudar-los a tenir criteri propi i a desenvolupar els gustos personals. Regalar llibres als aniversaris. Jo en tinc de poemes i cançons amb CD que són perfectes per regalar: de cançons de bressol pels que seran pares, de pirates pels més aventurers, de dracs i princeses per Sant Jordi… Mireu al meu blog! I inscriviu-vos per rebre més novetats!

Inculcar el plaer de la lectura pot ser quelcom que ens uneixi amb els nostres fills per tota la vida. D’adolescent acostumava a llegir les mateixes novel·les que el meu pare. I això ens connectava d’una manera especial. Les comentàvem i en triàvem junts la següent. Un plaer! El compartim?

I si voleu conèixer més coses sobre la Núria…

 • Paraules o expressions que més dius.

Núria Alberti

Dic molt gràcies, tant de paraula com quan escric emails de feina. Agrair la feina als altres mai està de més. També dic molt als nens: com es demana? Ara estem en l’època d’inculcar bons hàbits. També tinc una manera ritual d’acomiadar-me dels meus fills quan els deixo a l’escola. Sempre els faig un petó i els dic: Passeu-ho molt bé i apreneu motes coses! Estan allà per això! També els dic molt t’estimo. Quan ens aixequem i ens fem una abraçada i quan ja estan adormits, encara que no em sentin. Sempre ho faig.

 •  Amb quin personatge literari t’identifiques?

Amb molts! Jo sóc molt somiadora. Puc ser la protagonista de qualsevol novel·la de fantasia. A salvar el món!! M’encanta l’acció, el misteri, el perill i l’amor. Intento barrejar tot això en les novel·les juvenils que estic escrivint. Llegint no hi ha cap risc real! Només gaudir de l’experiència. I quan escric no només sóc la protagonista. Llavors sóc tots els personatges. És molt enriquidor posar-se a la pell dels altres. Un gran exercici. Imaginar què pensa, perquè actua com ho fa, quins són els seus secrets, les seves pors… Sobretot posar-se a la pell dels més dolents. Són imprevisibles! Són els personatges que més m’agrada treballar.

 •  Escriptor que no suportes.

Home… No suporto els poetes que es pensen que són millors que la resta només perquè fan servir paraules o expressions que els altres no entenen. Si no ets capaç de transmetre la teva visió del món d’una manera entenedora per mi no serveix de res. La poesia, i més la poesia per nens, ha de transmetre les idees de forma clara i precisa. Estem creant futurs lectors en un gènere preciós i únic, que a l’adolescència, amb poemes d’amor, sol connectar molt amb el seu esperit inquiet, rebel i enamoradís. Un luxe disposar d’aquesta eina a l’adolescència! La poesia té el poder de dir moltes coses en molt poques paraules. La poesia té aquesta força.  Un plaer pels sentits!

 •  Paper o digital?

Aventures sense sortir de casaTots dos. Però per als nens, paper! Les aplicacions per tauletes on els nens juguen amb les imatges són una altra cosa. Un tipus d’oci literari. On realment recau el plaer de la lectura és en imaginar-se un mateix el món que descriu l’autor. Per això, quan hem llegit un llibre i anem a veure la pel·lícula, sovint ens decep una mica. Val la pena l’esforç de la lectura per la profunditat amb la que vius la història. En una hora i mitja d’imatges és impossible explicar el mateix ni de la mateixa manera.

Per això, als contes que estic creant per primers lectors, el text va abans que la il·lustració. No hi ha llibres així al mercat. Intento, ara com editora, donar respostes als problemes d’avui. Ser innovadora i arriscar per crear nous lectors. I ajudar als pares perquè s’involucrin en la meravellosa tasca d’ensenyar als seus fills a llegir. A mi me’n va ensenyar la meva mare! Jo vull fer el mateix.

 •  Quants llibres llegeixes al cap de l’any?

Aquest any dec haver llegit uns quatre llibres al mes. Calcula. Això d’adults. Sóc una lectora voraç i ràpida. I tinc molta imaginació.

 •  Lloc preferit per llegir? I impossible?

Els meus llocs preferits per llegir són a la taula de la cuina, on toca el sol i em puc prendre un te i al sofà de lectura, a la nit, on tenim una llumeta que enfoca directament el llibre. Llegeixo sempre al principi i al final del dia.

Però l’únic lloc on no em molesta ningú és tancada al wc. I no és broma!

També llegeixo mentre vaig en FGC, tren, metro, als avions, etc, si no estic escrivint. També m’agrada llegir quan estic fent cua al metge o dentista i quan espero per qualsevol cosa. M’ajuda a relaxar-me i mai tinc la sensació d’estar perdent el temps. Impossible…  no sé. Amb quinze minuts al matí ja tens una altra experiència del dia. A mi m’ajuda a trobar l’humor adequat. I compartir una aventura amb algú de manera tan íntima és molt emocionant (literàriament!). Quan viatjava per la meva feina de relacions internacionals sempre em trobava gent als aeroports llegint i de vegades els preguntava què llegien i acabava buscant aquell llibre i llegint el mateix. L’entusiasme per la lectura és encomanadís!

 •  Manies de lector.

Sovint marco els llibres doblegant la cantonada per després rellegir aquelles frases o moments que més m’han agradat. Sé que no queda bé però quan acabo el llibre, després rellegeixo els punts clau i em sento molt plena. No acabo els llibres mai perquè sí. Quan no m’agrada un llibre el deixo i en busco un altre. M’agrada compartir opinions amb altres dones que llegeixen i compartir lectures i quedar vespres per comentar els llibres.

 •  Alguna frase que recordis d’un llibre.

Un vers del Ricard Bonmatí que afirma que: el vers és el llenguatge de l’univers. I un poema en castellà del llibre Versos para estar guapo:

Pero lo más importante

si deseas estar guapo

es que no estés nunca triste,

serio, mustio ni arrugado…

A certa edat ja som responsables de la cara que fem! M’agrada la gent que somriu. Això fa brillar els ulls. I pots trobar una persona vella amb ulls de jove i al revés. La joventut per mi està relacionada amb les il·lusions. Quantes coses podem veure en els poemes!

 • Últim llibre que has llegit.

En terres baixes, una joia sobre l’Espanya rural, escrit per Herta Müller. És ple de brutals metàfores sobre la vida de fa anys de l’Espanya més profunda, plena de pors i ignorància.

 

 • Una recomanació.el-banyador-de-nadal

Per a adults: Les cendres d’Angela de Frank McCourt. No et deixa indiferent. Amb ell vaig recuperar el gust per les novel·les autobiogràfiques. També em va impactar molt: La rueda de la vida, de Elisabeth Kubler-ross, on parla de les seves experiències acompanyant gent en la seva mort. També més espiritual però pràctic el llibre: Vida, amor y risa de Osho. I per a les dones, i ple de metàfores i un llenguatge preciós de conte: Mujeres que corren con los lobos. L’he rellegit mil vegades! A les meves novel·les de fantasia faig servir-ne algunes cites. És un llibre magnífic per regalar a noies adolescents o que volem animar a emancipar-se…

Per nens: Les sabatilles de l’avi. Perfecte per abans d’anar a dormir! L’hem rellegit mil i una nits! I per primers lectors: El banyador de Nadal (a la venta a amazon.es). Perfecte per regalar aquestes festes amb el tió! A més fem un sorteig entre els nens que ens enviïn una foto amb el llibre i el seu tió… en banyador! La foto es pot enviar a: arraona03@yahoo.es  També val en biquini! Més informació al meu blog.

 •  Versió original o traducció?

De vegades llegeixo les dues, sobretot en poesia. En novel·la depèn del que em caigui a les mans. Acostumo a llegir traduccions en paper i els originals com a llibre electrònic perquè així tinc accés al diccionari si el necessito i aprenc vocabulari. Si està en anglès sempre prefereixo l’original.

 •  El llibre pendent.

Molts! Ara me n’he demanat un que es diu La sonata del silencio. Crec que ha d’estar molt bé! I també tinc per llegir el llibre Arpegis de la Joana Raspall. M’encanten els seus haikús, un tipus de poesia japonesa de només tres versos. Recreen unes imatges d’una gran bellesa i profunditat.

AnteriorQuin caos d’habitació!
SegüentPer engreixar la panxa del Tió i els sacs reials