Tenir un llibre de Stefan Zweig entre mans sempre és una bona idea, així que no vaig deixar passar l’oportunitat de comprar Novel·la d’escacs al Liberis liber d’enguany. Es tracta de l’última obra que Zweig va escriure abans de suïcidar-se l’any 1942. Publicada pòstumament, aquesta novel·la breu però intensa està impregnada d’una gran profunditat psicològica i emocional. Si la llegiu, no podreu oblidar-la.
La trama de la novel·la gira al voltant d’un viatge en vaixell entre Nova York i Buenos Aires, durant el qual el narrador coneix Mirko Czentovic, un campió mundial d’escacs que, malgrat les seves habilitats sobre el tauler, és un home simple i poc hàbil per a les relacions humanes. La novel·la fa un gir quan apareix el Dr. B., un antic presoner dels nazis que va sobreviure al captiveri gràcies a una obsessió malaltissa pels escacs.
A través de l’enfrontament entre el Dr. B. i Czentovic, Zweig construeix una metàfora de la lluita interna que vivia ell mateix en aquell moment: el conflicte entre la ment complexa i reflexiva del Dr. B. i la manera més simple i directa de veure el món de Czentovic. Mentre que el Dr. B. té una ment que sempre està donant voltes i no pot deixar de pensar, Czentovic és molt més pràctic i només es concentra en el que té al davant i sense complicar-se gaire. Aquesta diferència en la manera d’enfocar la vida fa que els dos personatges representin maneres oposades d’entendre el món.
A més, Zweig aprofita la confrontació entre aquests dos personatges per explicar com els traumes poden trastocar la ment humana i com una intel·ligència desbordada es pot tornar contra qui la posseeix si no és capaç de controlar-la. És per tot això que la novel·la se’ns presenta com un crit d’angoixa d’un home que ha perdut tota esperança en el futur d’una Europa que ha estat devastada per la guerra i el totalitarisme.
Amb només cent pàgines, Zweig construeix una novel·la que és molt més que una història sobre escacs. És una reflexió sobre la resistència psicològica, l’instint de supervivència i la desesperació en una època de terror i opressió.
Agradarà a…
A qui li agradin les novel·les centrades en la psicologia dels personatges i les històries amb una gran profunditat emocional.
No agradarà a…
Als que fugen de les històries que fan pensar o remouen la consciència. És una novel·la curta però colpidora.