Només cal mirar el món atentament per veure que el llegat dels romans es troba per tot arreu. Carreteres, festes, aqüeductes, ponts, tradicions… i el més important: la llengua! Que el català ve del llatí és vox populi, però molts encara se sorprenen en descobrir que encara avui hi ha moltes paraules i màximes llatines que continuen molt vigents. El llatí es considera una llengua morta, però ja us dic jo que no està pas mort! I si no us ho creieu, agafeu aquest llibre i comproveu-ho vosaltres mateixos.

Nolens volens. Vulguis o no vulguis és un llibre de màximes llatines i gregues que, tal com diu Zuzanna Kisielewska, no només ens permet endinsar-nos en una altra època i en el pensament de pensadors grecs i llatins, sinó que també ens parla de qui som avui dia. Perquè el llatí, amics meus, encara que costi de creure, ha travessat les fronteres del temps i l’espai. Així doncs, al llarg del centenar de pàgines que conformen aquest volum, els lectors descobriran citacions famoses, lemes i divises, veritats de la vida, bons consells… i expressions llatines relacionades amb la salut, els diners, el temps o la mort.

Però en aquest llibre no només és interessant el contingut, sinó també la forma. La tapa dura i les fulles, d’un paper més aviat gruixut, li confereixen la solemnitat que mereix. El text, a més, està amenitzat per unes magnífiques il·lustracions d’Agata Dudek i Małggorzata Nowak en colors principalment taronja i blau marí en combinació amb el groc i el negre que recorda a la ceràmica negra i vermella de l’antiga Grècia. Un encert que el 2021 va fer que la il·lustradora guanyés el Premi Internacional d’Il·lustració Green Island al Nami Concours i que el 2022 hagi estat finalista a l’exhibició de Bolonya.

Agradarà a…

Als amants de la llengua i als que tinguin ganes de saber més sobre la seva llengua i la relació entre el passat i el present.

No agradarà a…

A qui no tingui interès per aquest tipus de qüestions.

 

 

AnteriorCINECLUB VIC. La noia i l’aranya
SegüentViatge al passat
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.