Els que em coneixeu ja sabeu que en la meva quota anual de llibres sempre incloc alguns exemplars de temàtica feminista. En aquesta ocasió, a la temàtica feminista a més hi hem de sumar la històrica.
Isabella Lorusso és experta en la guerra civil, i a Mujeres en lucha, un llibre editat per l’editorial Altamarea, entrevista a 11 dones que van participar en el conflicte des del bàndol antifranquista i que van dur a terme una doble lluita: la lluita política i la lluita feminista. Així doncs, per les pàgines d’aquest llibre desfilen noms com el de Blanca Navarro, Teresa Carbó, Pepita Carpena, Maria Teresa Carbonell, Concha Pérez… i es dona veu a les dones que van viure aquells dies convulsos des de primera línia.
Aquest punt de vista femení, segurament molt diferent del masculí, és un dels aspectes més destacats d’aquest llibre, ja que s’hi pot veure no només un pensament progressista i revolucionari, sinó també una mentalitat encarada cap a la conquesta de llibertats i drets per a les dones. Les protagonistes d’aquest recull d’entrevistes van viure un moment de molta activitat política i no només van haver de lluitar pels drets de la ciutadania i per les llibertats d’un poble, sinó també per defensar els drets de les dones.
Moltes vegades tenim al cap que les generacions anteriors tenen una ment més tancada i conservadora, però al cap de poques pàgines, el lector s’adona que el seu pensament dista poc de les idees feministes que avui dia encara es defensen i dels drets que encara reclamem.
“No es verdad que la sociedad haya dejado de ser patriarcal, pese a que nos lo quieran hacer creer. En cada rincón del mundo, en cada casa, el hombre siempre es el dueño, aunque fuera de casa sea un explotado y un oprimido. […] Los hombres no nos concederán nunca nada que no conquistemos luchando. Si somos mujeres y revolucionarias, debemos luchar dos veces. En las plazas podremos tenerlos a nuestro lado, pero en casa debemos luchar también contra ellos.”
També en aquesta línia, sorprèn que molts dels companys anarquistes i comunistes d’aquestes dones no donessin prou valor i suport a la lluita feminista, una posició que encara avui molts homes que també es fan dir progressistes encara mantenen.
“Te podrá parecer raro, pero muchos compañeros, también de tradición anarquista, no solo no nos apoyaron, sino que llegaron a obstaculizar nuestro recorrido político”.
Sembla mentida que després de tants anys, les seves idees encara estiguin tan vigents, la qual cosa ens porta a pensar, inevitablement, que el franquisme i la moral i el pensament establerts al llarg de tots els anys de dictadura és una forma de fer de la qual ens costarà unes quantes generacions desempallegar-nos. A més, també ens confirma que queda molta feina per fer, i que en més de 80 anys les coses no han canviat tant per a les dones.
Finalment, crec que el seu testimoni insufla valor i esperit revolucionari a les dones d’avui, i a més, per si això fos poc ens porten a reflexionar sobre un passat que a les noves generacions els sembla molt llunyà però que en realitat està molt a prop. Per tant, és possible que la seva lectura no només es mantingui vigent pel que fa a l’esperit feminista, sinó també per seu fort caràcter revolucionari, un tarannà poc habitual en els temps que corren i que potser estaria bé recuperar en una època tan complexa com la nostra.
“No es como en nuestra época, en la que se olía que éramos un país revolucionario, con un sentimiento liberal y progresista muy fuerte. Ahora no. ¿Sabes por qué? Porque antes no existía el veneno de la sociedad de consumo que ha liquidado todas las fuentes de sentimientos, principios, actitudes, casi todas. Cada día se ven más robos. Cómo está la juventud, qué desorden, qué cosas…
Agradarà a…
Als que us agradin els llibres de temàtica feminista. També agradarà als amants de la història i, en especial, de la guerra civil espanyola. Us pot agradar si us agraden les entrevistes i els testimonis reals.
No agradarà a…
A aquells que busquin una novel·la ni a aquells que busquin una explicació acadèmica dels fets que van tenir lloc, ja que és un llibre que recull experiències.