Llegir des de ben petits!

4687

01L’Escola Bressol Municipal Els Picarols de Manlleu, gestionada per Suara Cooperativa, es defineix com a innovadora, oberta, plural i acollidora. Una de les innovacions més cridaneres és el projecte de literatura que porten entre mans.

Fa temps van proposar-se fer un pas més en el treball del conte per estimular i aprofitar totes les capacitats dels nens per construir-los un bon hàbit lector. Per això, cada classe de disposa d’una petita biblioteca i, fins i tot, s’ofereix un servei de préstec que té un èxit especial entre els infants.

El més destacable, però, és el racó de literatura de l’escola, on l’ambient està perfectament adequat perquè els infants entrin en contacte amb la màgia dels llibres. A partir d’aquí, el factor sorpresa i la curiositat són els elements clau per aconseguir la màxima atenció dels espectadors: un fanalet que guarda el silenci, unes plomes per netejar bé les orelles, un bagul ple de sorpreses o uns titelles que reciten poesia.

Qualsevol dels formats enlluerna els infants, que decideixen abandonar les j02oguines i acostar-se a la mestra perquè els expliqui un conte, els rimi rodolins, els tregui un titella que recita poesia o els canti una cançó que surt d’un bagul ple de sorpreses. L’embadaliment, però, no impedeix una participació altíssima. Tots els nens, dels 0 als 3 anys, intervenen i, depenent de la seva edat, ajuden a moure els putxinel·lis que reciten poesia, piquen de mans i canten les cançons de falda, ajuden a acabar el conte o rimen de memòria els rodolins. De fet, no és estrany que tots dominin el que se’ls ensenya, perquè un dels molts objectius del projecte i que, de fet, va de bracet amb la literatura, és el d’estimular la memòria. Juntament amb la millora de la capacitat de memorització, Els Picarols treballen la literatura infantil com una eina per al desenvolupament integral dels infants que els permet enfortir la imaginació, la creativitat, i el treball de valors com el respecte, l’empatia o la col·laboració, alhora que ajuda a estabilitzar les emocions amb la trobada efectiva entre l’adult i l’infant.

L’itinerari que se segueix a Els Picarols és senzill però engrescador i ajuda els nens a connectar poc a poc amb el món dels llibres. Els llibres són presentats com objectes valorats però no de valor: es poden tocar, passar-ne els fulls amb cura, compartir-lo amb els companys…  D’aquesta manera han aconseguit que bona part dels infants gairebé cada dia entrin al despatx de l’Elisabet -la directora/bibliotecària, com ella mateixa diu- a buscar un llibre per endur-se a 03casa.

Des dels pares als mestres i passant, sobretot, pels nens, la valoració del projecte és molt bona, fet que engresca a continuar-hi treballant amb la mateixa energia.

 

 

 

 

Els beneficis de la lectura…

El passat dijous 30 d’abril, l’Escola Bressol Municipal Els Picarols de Manlleu va organitzar una xerrada, que entra dins el projecte “Moments en família”. Aquesta vegada, l’apartat “Parlem de…” anava dedicat a explicar els beneficis d’explicar contes als més petits.

La xerrada constava de dues parts. En una primera part, la Noelia Vallejo, dinamitzadora de “Moments en família”, va parlar-nos dels beneficis de la lectura. En la segona part, la Núria Silvestre, directora de la Biblioteca de Manlleu, va recomanar-nos un bon grapat de llibres per a nens d’entre 1 i 6 anys.

En un passat article ja vam comentar la importància de compartir el fet d’explicar contes als infants i és que és una Xerrada (1)manera molt bona d’enriquir la relació afectiva amb els fills. Ara bé, més enllà d’aquest llaç emocional, la lectura ajuda el nen a familiaritzar-se amb el text, amplia l’univers cultural i és una bona estimulació per ajudar a desenvolupar moltes capacitats mentals com la memòria, el llenguatge, la imaginació i l’atenció.

Una bona manera per fer-los entrar en el món de la lectura és presentar-los els llibres com a objectes quotidians, aprofitar la seva imaginació per crear històries més enllà de les pàgines, no oblidar gèneres com la poesia o recórrer a les endevinalles… en definitiva, fer de la lectura una activitat dinàmica i en cap cas obligatòria.

Una altra bona manera de fer entrar els infants amb els llibres és anar a la biblioteca, un espai on els més petits poden remenar, buscar i trobar allò que més els agrada i endur-s’ho en préstec a casa. Davant la gran oferta infantil de la biblioteca, la Núria Silvestre va fer una tria acurada i minuciosa que tenia en compte les capacitats i les preferències de cada edat: des dels llibres que només tenen imatges i que permeten fer volar la imaginació desmesuradament sobre la història que se’ns conta, fins a llibres amb sorpreses, llibres per cantar, llibres per treballar les pors i les emocions, llibres de poesia…

què portes dins el bolquer Sin t’tulo-3 imagina La talpeta nana Bunilda
AnteriorJornada solidària per la neurofibromatosis
SegüentEstrenes cinematogràfiques (15/05/2015)