La periodista Anna Pacheco (Barcelona, 1991) debuta amb el llibre Listas, guapas, limpias (2019) publicat per l’editorial Caballo de Troya. Es tracta d’una novel·la sobre el gènere femení, el canvi generacional i les inquietuds que pot tenir una noia que acaba de cursar el primer any a la universitat, d’un barri humil de la capital catalana i que vol deixar la seva parella just començar l’estiu. Un estiu marcat per cuidar a la seva àvia malalta, retrobar l’amistat de la seva millor amiga de la infància, la Yaiza, i gaudint de les noves companyies universitàries. Tot plegat, un relat que et porta a reflexionar sobre la consciència de classe, el feminisme i l’entrada a la maduresa.
La protagonista de la narració exposa el principi del text el canvi generacional i de classe social:
“Esta casa es la segunda residencia de mi abuela, opción de veranos de las familias como la mía. Antes, las familias trabajaban todo el rato para ahorrar un poco, pagarse un piso en propiedad y, con suerte y si se les daba bien, aspirar a una segunda residencia. Todo el mundo quería su terreno con un huerto y, tal vez, incluso piscina, y luego, automáticamente, te convertías en clase media. Ahora todo es distinto. Tengo veinte años. A mi edad mi madre estaba casándose, yo solo reclamo dinero y estar sola en mi cuarto. Toda mi familia sube a la torre. Lo decimos así, pero en realdad solo hay que ir. La torre está cerca, es periférica, a veinte minutos de Barcelona saliendo por la Meridiana”.
El títol del llibre ve motivat per la frase que les àvies han repetit i remarcat una i altra vegada a les seves netes: “si eres lista, guapa y limpia tienes todo hecho”. Però realment és així? Pacheco ho nega, ja que la vida d’una persona va lligada a la classe social i el gènere. I per aquesta raó, des del costumisme i la primera persona del singular, l’autora dona veu a la protagonista i a les dones del seu entorn, les quals porten a la protagonista i a la lectora a reflexionar. Els personatges femenins marquen el canvi generacional, l’evolució del gènere femení i la sexualitat. Cadascuna condueix la història a través de les seves experiències personals i relats de la seva època. L’àvia, per exemple, li explica a la protagonista que ella es va casar amb l’avi per obligació i que aquest la maltractava. La mare, en canvi, se sent orgullosa perquè va ser la primera noia del barri a tenir el carnet de conduir abans de casar-se. L’amiga, per la seva banda, és esteticista i fa temps que té nòvio. Entre aquestes dones tan diferents, hi trobem la protagonista, que està confusa i insegura amb ella mateixa i el seu cos, amb l’amor, la sexualitat i amb el seu futur com a persona i advocada.
El ritme és refrescant i capta l’atenció de la lectora des del començament. L’autora juga amb el present i el passat, i va saltant d’estiu a estiu, i tot plegat està amanit amb un llenguatge planer i sarcàstic a la vegada. La senzillesa de la història i l’aproximació de quotidianitat fa que t’identifiquis amb la protagonista i que visquis el seu procés de maduresa, que sentis que la seva mare i la seva àvia puguin arribar a ser les teves. Per tant, podríem dir que en conjunt aquest relat és un mirall de l’actualitat que viu la generació millennial.
Agradarà a…
A les persones interessades a llegir nous talents i sobre feminisme.
No agradarà a…
A qui busqui una novel·la d’entreteniment i romàntica.