Les causes invisibles és una novel·la ucrònica d’aventures de Jaume Valor ambientada després de la Revolució Francesa. Una ucronia consisteix a agafar un tros de la història real i modificar-la desenvolupant què hauria passat en aquesta versió alternativa.

En el cas del llibre de Jaume Valor, Napoleó és assassinat durant l’auge de la França revolucionària. Al seu lloc, agafa el poder el ciutadà Fouché, un buròcrata que acabarà dominant mig Europa. Enmig d’aquest conflicte polític i bèl·lic entre França i el Regne Unit, una Catalunya independent, però vassalla política de França, intentarà sobreviure. Les causes invisibles ens narra la història d’espies, polítics, inspectors, prostitutes, científics, mutualistes i un pilot de personatges que escriuran la nova història d’Europa.

Un dels incentius de les ucronies és esbrinar quins fets van passar realment i quins només han sorgit de la ment de l’autor. Valor fa un treball tan magnífic construint els diferents personatges, les trames i intrigues polítiques versemblants, que es fa complicat recordar que estem llegint una novel·la fantàstica i no històrica. Destaca un estil d’escriptura molt directe que va canviant de registre segons la nacionalitat, la forma de pensar i la formació acadèmica de cada personatge. Un llibre que enganxa ràpidament.

Agradarà a…

Qui vulgui descobrir una aventura amb un aire steampunk d’un passat de casa nostra que mai va existir.

No agradarà a…

Qui cregui que la història hauria de ser immutable.

 

Imatge de portada

Anterior‘Les formes del verb anar’, Jenny Erpenbeck
SegüentPRESENTACIÓ. La llei de l’hivern
Avatar photo
Bibliotecària d’origen i programadora de professió. Busqueu-me entre llibres, davant de l’ordinador o estirada al sofà (refugiada sota la meva manta). No sóc gaire selectiva però com més acció, misteri i màgia hi hagi, molt millor.