Des del meu punt de vista, i segur que la majoria coincidiu amb mi, Star Wars és amb diferencia la saga més coneguda del món. Vagis on vagis tothom la coneix, ja que tothom n’ha sentit a parlar independentment de si ha vist o no les pel·lícules. A ningú tampoc no se li escapen frases com “Yo soy tu padre” o “Que la fuerza te acompañe”, i personatges com Chewaka, R2D2 o Darth Vader.

Un altre dels punts a destacar d’Star Wars és la seva atemporalitat, i és que la saga ha aconseguit atrapar a diferents generacions amb el mateix entusiasme, de manera que ha traspassat la barrera del temps i ha esdevingut un clàssic que enamora avis, pares i fills per igual. Aquest fet sembla no tenir aturador amb l’anunci de més pel·lícules de la mà de la factoria Disney, tot uns experts també en crear històries i personatges atemporals.

Així doncs, reflexionar sobre aquests fets i molts altres, és el que va portar a Sunstein, advocat, una eminència en dret als Estats Units i membre de l’administració Obama, a escriure un assaig sobre Star Wars. A La última mitologia, un llibre editat en castellà per Alpha Decay, Sunstein tractarà de respondre a totes aquelles qüestions que tenen a veure amb Star Wars, com ara què tenen aquestes pel·lícules per haver aconseguit esdevenir immortals, per què agraden tant a la gent, quina relació hi ha entre Star Wars i el cristianisme, el feminisme o el terrorisme, què és la força i on es troba…

Al final, capítol rere capítol, veurem que Star Wars parla de tot el que ens envolta, del món en sí mateix. Ens adonarem que s’hi parla de política, economia, filosofia, psicologia, religió, feminisme, terrorisme, la relació entre pares i fills, el bé i el mal, la lliure elecció… Així doncs, la relació entre Star Wars i tots aquestes aspectes del nostre món han portat a molts, no només a l’autor del llibre, a pensar i afirmar que Star Wars és la nostra mitologia moderna, ja que és una història d’una altra galàxia que té molt a dir sobre com són les coses en el nostre planeta i la nostra societat.

Tot plegat Sunstein ens ho explica amb un estil senzill, divertit i fent comparacions que fan que tothom pugui entendre l’abast de la saga i com hi ha infinits paral·lelismes. Hi apareixen tan diferents com Martin Luther King, Taylor Swift, JK. Rowling, Tolkien, etc.

A priori podem pensar que és un llibre ideat per als fans d’Star Wars, però us asseguro que no. Evidentment, haver vist les pel·lícules ajuda a situar-se millor en el context d’allò que Sunstein vol explicar, però no és estrictament necessari. Fins i tot m’atreveixo a dir que, si algú que no hagi vist les pel·lícules agafa el llibre, acabarà tenint la imperiosa necessitat de veure-les.

Agradarà a…

Evidentment agradarà als fans aferrissats d’Star Wars, però també a aquells que busquen respondre grans qüestions humanes i aprofundir en preguntes sobre política i religió entre molts altres temes. Vull ressaltar que no és un llibre per a fans d’Star Wars.

No agradarà a…

Potser no agradar no és la paraula, però els que no hagin vist Star Wars potser no se sentiran atrets per aquest llibre. Per altra banda, és assaig, i tot i que es llegeix d’una forma molt ràpida i amena, no té res a veure amb una novel·la o un llibre de ficció.

 

AnteriorAquest divendres 5 de maig als cinemes…
SegüentMallorca, obert tot l’any, Xavier Moret
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.