Tothom coneix la llegenda de Sant Jordi: una princesa que és salvada de les urpes i la fam d’un drac ferotge gràcies al valent cavaller Sant Jordi, de la sang del drac mort en surt un roser i el cavaller regala una rosa a la princesa. I d’aquí la tradició catalana de regalar roses, durant el dia del llibre, el 23 d’abril.

David Fernández, cooperativista i activista social, ha versionat la tradicional llegenda. A La revolta de Santa Jordina, de l’editorial Amsterdam, el personatge protagonista és la Jordina republicana, feminista i empoderada, d’ànima lliure i consciència crítica, juntament amb totes les veïnes i veïns. L’antagonista, aquí, no només és el drac, que simbolitza el capitalisme, també ho és l’autoritari monarca, que no respecta el resultat d’un referèndum que ha celebrat el poble de Montblanc.

 

La Jordina és la primera en rebel·lar-se contra el rei tirà i el Drac Mercat, que no volen renunciar als seus privilegis. El poble junt i unit, lluitant alhora, compartint assemblees i fent resistència conjunta, sap que se’n pot sortir i vèncer sense la necessitat d’un cavaller que els vingui a salvar, d’acord amb la idea i cita inicial del llibre “Feliç el poble que no necessita herois”.

En plena revolta, en mig de la plaça major del poble, hi podem trobar personatges amb diferents ideologies: els més conservadors que es posen al costat del Rei, els més utòpics que tenen anhel de llibertat i justícia, els que prefereixen no pronunciar-se però que hi són. Podeu jugar a buscar l’autor de la història amb una sandàlia a la mà, l’article 155, urnes o un vaixell amb en Piolin.

Lyona, artista multidisciplinària, ha estat l’encarregada d’il·lustrar aquesta reinterpretació de la nostra llegenda, posant molt color als dibuixos que acompanyen el text.

Es tracta d’una versió amb un fort aire feminista que clama la llibertat del poble i desaprova el sistema econòmic. Una història crítica amb el moment actual, que ens pot servir per explicar als més petits el que estem vivint a nivell polític i social en els últims temps, i que segur agradarà als grans.

Per anar preparant-nos per la diada del llibre i la rosa, us animem a veure amb els vostres petits i petites La llegenda de Sant Jordi, narrada per David Fernández i il·lustrada per Lyona:

AnteriorBook challenge d’abril: còmics
Següent5 apps necessàries per als fans de ‘Joc de Trons’
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.