Chris Naylor-Ballesteros és l’autor i il·lustrador de La maleta, un preciós conte que ens parla sobre les persones que arriben de llocs llunyans, amb una maleta plena de records, cansats i amb ganes de començar una nova vida: els refugiats. 

El protagonista és un animal estrany que arriba a un lloc nou, carregat únicament amb una maleta, i coneix a tres animalets: un ocell, un conill i una guineu. Ells no es creuen que dins la maleta hi porti tot allò que diu que hi ha. I els animals decideixen investigar, mentre el particular personatge descansa del llarg viatge que ha fet i en què ha passat per muntanyes altes i mars profunds. 

Què descobreixen els animalets sobre la història de l’estrany animal? I què decideixen fer amb la informació que han trobat? Aquesta és la millor part de la història, el final del conte, ja que desperta l’empatia i la tendresa per les persones que són lluny de casa i ens descobreix que el poc que tenen cap a una maleta.

La maleta, editat per La Galera i traduït per l’Anna Pons, és una bonica i poderosa història plena d’humanitat sobre els refugiats, que convida als infants a ser empàtics amb els nouvinguts, ja que es poden fer preguntes com: per què han vingut?, d’on vénen?, què han viscut?, què porten dins les seves maletes (com a metàfora dels records)?, com els podem ajudar?… Us convido a reflexionar amb ells. 

És un conte fàcil de llegir, ja que els textos són breus, pensat per a infants a partir de 5 anys, amb lletra d’impremta i utilitzant diferents tipografies, una per a cada personatge. Aquest aspecte és especialment interessant per treballar la lectoescriptura, ja que es brinda al nou lector l’oportunitat de conèixer els diferents dissenys que pot tenir una mateixa lletra, la qual cosa li permet descobrir nous models i generalitzar l’aprenentatge de la lectura. 

 

Agradarà a…

Agradarà a aquelles famílies i escoles interessades a despertar i estimular l’empatia dels seus nens i nenes cap a les històries dels altres, sovint dures. Agradarà a qui busqui “una excusa” per parlar sobre la vida dels refugiats amb els seus menuts: què han viscut, d’on vénen, per què han hagut de marxar, com es deuen sentir, què hi podem fer, com els podem ajudar, què deuen portar a les seves maletes… i reflexionar també sobre com d’afortunats som de viure al lloc on estem vivint. 

No agradarà a… 

No agradarà a aquelles persones que no tenen cap mena de sensibilitat pels altres, refugiats o no refugiats, tot i ser els que més necessitarien lectures com aquesta.

AnteriorConeix L’Escriba. Aida Montoya
SegüentCINECLUB VIC. Cold War
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.