Kazuo Ishiguro va néixer a Nagasaki (Japó) l’any 1954, però quan era molt petit la seva família es va traslladar a Anglaterra, on van fixar la seva residència. Actualment té nacionalitat anglesa perquè les lleis del Japó no permeten la doble nacionalitat. Va estudiar Filologia Anglesa i va fer un màster en Escriptura creativa. Els seus inicis literaris es troben en l’escriptura de guions de televisió i relats curts. Més tard, van arribar les seves novel·les, algunes de les quals han estat adaptades al cinema. Com a escriptor, ha conreat nombrosos èxits i ha rebut premis com el Booker o el Premi Whitbread, els més distingits de la llengua anglesa. El seu èxit més rotund però, ha estat sens dubte obtenir el Premi Nobel de Literatura.

Les seves novel·les

No hi ha dubte que Ishiguro és un autor consagrat i una gran figura de les lletres a nivell mundial. Per altra banda, és una opinió estesa que les seves novel·les contenen una gran càrrega emocional i aborden temes com la memòria, el temps, l’engany, l’oblit… crea fonamentalment a històries angoixants i en què es recorda el passat.

  • Una pàl·lida vista dels turons (A Pale View of Hills, 1982)
  • An Artist of the Floating World (1986)
  • El que resta del dia (The Remains of the Day, 1989)
  • Els inconsolables (The Unconsoled, 1995)
  • Quan érem orfes (When We Were Orphans, 2000)
  • No em deixis mai (Never Let Me Go, 2005)

Un premi poc esperat

Any rere any, són diversos els noms amb què la premsa i el jurat especula, i malgrat que Ishiguro és un autor consagrat, pocs esperaven que s’erigís Premi Nobel de literatura . Tot i així, aquest any no ha estat tan polèmic com l’any passat, que qui va rebre el premi va ser el cantant Bob Dylan.

AnteriorCity Hall, on el paper i la tinta creen vida
SegüentCINECLUB VIC. Réquiem por un sueño
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.