Dins del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic es poden veure pel·lícules d’arreu del continent asiàtic i de temàtiques i estètiques ben diferents. Entre tota aquesta àmplia oferta que moltes vegades es veu escapçada en el panorama cinematogràfic occidental, trobem trhiller, comèdia, drama, acció, anime… i també el Tokusatsu.

La primera vegada que es va parlar de Tokusatsu va ser pels volts dels anys 50 quan la premsa japonesa volia referir-se a pel·lícules amb efectes especials. De fet, en japonès el terme “Tokustasu” significa “fotografia especial” o “efectes especials”. Tot i que és un gènere que engloba films molt diferents entre ells, acostumen a ser pel·lícules de ciència-ficció, fantasia o terror. Les pel·lícules d’aquest gènere solen tenir uns efectes especials força senzills, personatges que es transformen en herois o bé monstres i vestits de ciència-ficció molt elaborats que recorden als herois del manga i l’anime. És un gènere que té poca tirada a Europa i s’ha d’enfrontar directament als superherois de Marvel o DC i que no sol sortir del Japó. Tot i així segur que recordareu sèries com Power Rangers o Metal Hero i films com la famosa Godzilla.

A Heroes Unite ens trobem amb un dimoni que utilitza el cos humà d’un lluitador de kickboxing per xuclar ànimes. Entre uns quants herois intentaran detenir el jove lluitador, el qual està sembrant el caos. La lluita entre ells no acabarà massa bé, ja que aconseguirà segrestar la que va ser la seva promesa abans no fos abduït pel dimoni. Els herois uniran forces per anar-la a buscar i derrotar el dimoni que hi ha al darrere. Després de lluites de diversos herois contra els sequaços del dimoni arribarem al punt d’inflexió de la pel·lícula i els herois s’assabentaran que la noia és en realitat la filla del dimoni i que xuclava energia per poder-la donar a la filla per evitar que morís. Tot i les bones intencions del dimoni, els herois aconseguiran acabar amb ell i salvar la noia.

La pel·lícula és una clara mostra de Tokusatsu, de manera que ens trobem amb efectes especials força rudimentaris que res tenen a veure amb les pel·lícules americanes d’herois que estem acostumats a veure. Per altra banda, els vestits dels herois i dels dimonis són molt espectaculars i denoten artesania i molta elaboració. Per la seva banda, les lluites i les coreografies són d’una gran qualitat en comparació amb les d’altres films del mateix estil.

Potser el més destacat de la projecció va ser la reacció del públic. Els nens i nenes van embogir en veure no només els herois en pantalla sinó també de carn i ossos. I ja no parlem de la premsa, ja que vam cridar i aplaudir com bojos en veure les escenes de lluita i en sentir la banda sonora de la pel·lícula, que no pot ser més enganxosa, divertida i animada. Tot i així, el botó d’or a la projecció el va posar el torn de preguntes i respostes per a la premsa, que vam tenir l’oportunitat d’intercanviar preguntes i opinions amb els actors i el productor.

AnteriorPalmarès Festival Nits de Cinema Oriental de Vic
SegüentCrítica de ‘Tremble all you want’
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.