Ens ha caigut a les mans un fantàstic llibre infantil, de Sebla edicions, per aprendre a tocar l’harmònica. Sí, sí, per aprendre a tocar un instrument amb una musicalitat característica i aparentment no massa senzill de fer sonar correctament. A més, amb un mètode didàctic pensat per a infants a partir de 4 anys.

En rebre’l em va sorprendre la seva presentació: tapes dures, un velcro per obrir i tancar, 36 pàgines gruixudes, il·lustracions boniques i acolorides de Dani Vizoso, i espai per guardar l’harmònica i el CD. Sens dubte, el regal ideal per a aquells nens i nenes enamorats de la música i amb ganes d’aprendre a tocar un instrument que cap a la butxaca.

Sergi Raya, l’autor del llibre, ensenya com tocar l’harmònica a través d’un mètode didàctic molt il·lustratiu i fàcil d’entendre pels menuts de casa; tan fàcil com bufar, com quan bufen les espelmes del seu pastís d’aniversari, o aspirar, com quan xuclen amb la canyeta del seu suc de fruites a l’hora del pati. Bufar i aspirar, així de senzill. Els quatre forats de l’harmònica diatònica Speedy Hohner que acompanya el llibre estan identificats amb quatre números (1, 2, 3 i 4) i cadascun d’ells permet produir dues notes musicals, bufant i aspirant. Així, en el primer forat podem produir el do bufant i el re aspirant. Fàcil!

Mai abans havia tocat bé una harmònica. Em semblava molt complicat, però seguint les instruccions del llibre i practicant una mica he aconseguit tocar alguna de les deu cançons de festa que es poden aprendre amb el segon volum d’Harmonicus.

Per què resulta tan fàcil? Doncs, perquè està explicat a través de colors, formes, números i imatges que ajuden a l’infant (i també a l’adult principiant). Podem saber quina nota s’està produït a través dels colors i si s’ha d’aspirar o bufar, a través dels dibuixos d’un suc de fruita amb una canyeta o un pastís amb espelmes. Per la seva banda, els números indiquen els forats de l’harmònica on s’ha de bufar o aspirar, i les formes, més o menys allargades, marquen la durada de les notes.

Què trobem al CD? Deu cançons que apareixen enregistrades dues vedades: una interpretada només amb harmònica perquè l’infant pugui conèixer com sona cada cançó i copiar a Sergi Raya, i una altra interpretada per un conjunt musical, que serveix d’acompanyament quan el nen o nena ja sap tocar la cançó treballada amb l’harmònica. La direcció musical i els arranjaments van a càrrec de l’Àlex Cassanyes i hi participen diferents músics i cantants.

Podeu trobar més informació i activitats a http://www.harmonicus.com

AnteriorLélek, un solo de dansa-teatre de Laura Marsal
Següent7è Festival de Cinema de Terror de Sabadell
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.