Tot i que pot semblar que les rates de biblioteques com nosaltres som persones solitàries, és tot un estereotip creat per la mateixa societat. Als amants d’una bona lectura no hi ha res que ens agradi més que compartir aquestes bones lectures i que els en recomanin de noves, de semblants, de diferents o del mateix autor. Aquesta complicitat sovint es troba en els clubs de lectura, però també als festivals.

Els festivals literaris són un esdeveniment on els programes ofereixen diferents taules rodones, xerrades i conferències entorn un gènere determinat on es presenten novetats del sector editorial o s’exposa informació pertinent a aquest gènere. I els festivals negres són els que més han arrelat al nostre petit país. Des dels més coneguts com el BCNegra, que hem tingut aquest mes, o el Tiana Negra que va ser el mes passat, fins a altres festivals amb noms tant carismàtics com Vilassar de Noir, Sang Cugat o Les Borges Negres. Tots són festivals dissenyats per fer d’altaveu per a la literatura policíaca i negra. A més, juguen un paper d’allò més important a l’hora de donar a conèixer i potenciar autors del nostre territori i noves veus.

Els festivals negres es fan servir d’aparador, però alhora són també un espai on els amants del negre aprenen i discuteixen allò que els agrada, o no, trobar en els llibres que consumeixen. La xarxa de festivals ha fet que molts d’aquests autors i lectors que participen en aquestes trobades ja es coneguin i, de fet, molts d’ells es plantegen aquestes cites com una altra oportunitat per descobrir el territori català en clau de negra.

Ara bé, Catalunya no és l’únic territori que disposa d’aquests actes. França, la porta del gènere negre a Europa (d’això en parlarem un altre dia), ja compta amb un centenar de festivals dedicats exclusivament al negre i Espanya també s’ha apuntat al carro. De fet, la Universitat de Salamanca ha estat de les primeres universitat europees d’incloure un programa de literatura negra dins els estudis de filologia i literatura i compten amb el Congrés de Literatura Negra a nivell universitari més important del continent. Un congrés, on estudiosos d’arreu del món es reuneixen durant una setmana per debatre i posar sobre la taula tots els estudis que es fan entorn aquest gènere.

Així que, rates de biblioteca. Aixequem-nos i reivindiquem que nosaltres també som tant o més sociables que qualsevol altre, i qui no ho vulgui veure és perquè no ha trepitjat mai un festival!

AnteriorCINECLUB VIC. El pan de la guerra
SegüentETC TEATRE. Unheimlich
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.