El Protesta és un festival de cinema de crítica social que enguany arriba a la cinquena edició i que es consolida, tot i la seva joventut, com un festival destacat en el panorama osonenc. El festival pren el cinema com a instrument de reivindicació i de denúncia de situacions que de vegades no tenen veu o de les quals no ens n’arriben imatges.

L’activitat, que tindrà lloc entre el 20 i el 28 d’octubre, té dos grans eixos vertebradors: el cinema i les activitats paral·leles. Pel que fa al cinema, aquest any pràcticament es dobla l’oferta, de manera que s’oferiran més de 50 projeccions (38 curtmetratges i 11 llargmetratges). Per la seva banda, les activitats paral·leles al festival tenen per tema l’art com a mitjà de transformació social i hi haurà xerrades i col·loquis, art en viu, exposicions… tot plegat, un gruix d’esdeveniments que arrodoniran la programació del Protesta. Totes les activitats seran gratuïtes a excepció de la visualització dels llargmetratges, que tindran un preu simbòlic de 4 euros.

Com en tot festival, es premiarà els curts i llargmetratges participants a les seccions oficials. Per tant, s’atorgaran tres premis: el Premi documental (dotat de 1.000 euros); el Premi ficció (dotat de 1.000 euros) i el Premi del públic (dotat de 500 euros). De la dotació econòmica que rebran els guanyadors, el 25% anirà destinat a la organització sense ànim de lucre que ells mateixos seleccionin.

Per tal de destriar els guanyadors del Premi ficció i el Premi documental entre la ingent quantitat de propostes, es comptarà amb la col·laboració de persones vinculades al món de la cultura, la reivindicació i les arts. Així doncs el jurat estarà format per Olga Capdevila (il·lustradora), Valentí Oliveras (director de programació del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya), David Fontseca (realitzador), Júlia Barceló (actriu), Adrià Bas (periodista i guionista) i Najat El Hachmi (escriptora).

Pel que fa als espais, l’activitat del Protesta es desenvoluparà en indrets molt diferents de la ciutat de Vic. Tant és així, que acolliran activitats la Biblioteca Joan Triadú, l’Espai ETC, la Jazz Cava, el Fòrum de debats, la Nyàmera, L’atlàntica, el Casino, la llibreria Muntanya de llibres, l’ACVIC, el cinema Vigatà… i és que el festival creix any rere any i, per tant, també augmenten les localitzacions.

Contingut: llargmetratges i curtmetratges

Per primera vegada en la seva història, el festival s’expandeix i surt del territori osonenc per fer una prèvia del Festival a Barcelona i una projecció al Cineclub Manresa. Una expansió cap a la Catalunya central amb l’objectiu de reivindicar la descentralització de la cultura i alhora donar a conèixer el festival més enllà del nostre territori.

Hotel Cambridge serà la pel·lícula que es projectarà avui al vespre al Cinema Zumzeig de Barcelona. Es tracta d’un film que mostra la situació del moviment sense sostre del Brasil que ocupa un edifici sencer al centre de Sao Paulo. Per la seva banda, I’m not your negro és l’escollida per ser projectada a l’Auditori Plana de l’Hom de Manresa el proper 29 d’octubre. És un documental que posa sobre la taula el racisme viscut i encara actiu als Estats Units envers la població afroamericana.

Centrant-nos en els films i curts que podrem veure a la capital osonenca, les temàtiques i els continguts seran molt diversos, de manera que s’abordaran temes com els refugiats, la immigració, el racisme, el tràfic d’art, la repressió de la dona, la fam, l’impacte en el medi ambient… Tot plegat des d’una perspectiva o un punt de vista diferent.

Sense més preàmbuls, us deixem la programació del festival per tal que destrieu entre la gran oferta aquells esdeveniments o projeccions que més us interessa. De ben segur que us costarà triar a causa de la gran qualitat i diversitat de temes interessants que hi trobem.

 

AnteriorLa mujer del camarote 10, Ruth Ware
SegüentCafè filosòfic sobre què és la llibertat
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.