Esfera és una novel·la de ciència-ficció escrita, des de fa molts anys, per Michael Crichton. Aquesta no és la primera ressenya que faig sobre una novel·la d’aquest escriptor. De fet, ja fa un temps, us vaig parlar de Parc Jurràsic, una novel·la que guarda similituds amb Esfera, ja que també es desenvolupa entre un grup de científics: un matemàtic, una biòloga, un físic i un psicòleg. El narrador de la història és en Norman, el psicòleg, i tots ells han estat reclutats per a l’Armada amb l’objectiu de desenvolupar una investigació o experiment ultrasecret al fons del mar.

Si bé és cert que no hi apareixen dinosaures, els animals –aquesta vegada aquàtics– generen una sèrie de problemàtiques al grup d’experts i als seus ajudants de l’Armada. Un d’aquests animals, durant molts anys ha portat de bòlit a científiques i científics; es tracta del calamar gegant, semblant al Karaken. I és que va costar molt trobar un exemplar de calamar gegant. De fet, mai s’han pogut observar com viuen; només n’hem trobat els cadàvers o les marques que deixen en les balenes quan es barallen. L’aparició i explicació per part de la biòloga, la Beth, del calamar gegant o quan el matemàtic, en Harry, explica com desxifra els codis són extremadament detallistes.

No obstant això, cal dir que m’hagués agradat que treballessin aplicant el mètode científic. Quin científic reputat està a punt de fer un descobriment revolucionari i només mira i pren notes, sense seguir un protocol o fer hipòtesi? No podrien utilitzar cap de les dades obtingudes! I és que constantment es deixen portar per la situació i es descuida la importància d’aquest fet.

Però aquest és un dels pocs aspectes a retreure d’aquesta novel·la, que tot i haver estat escrita al segle passat, introdueix temes com el masclisme o el racisme, que inquieten els protagonistes. A més, aconsegueix mantenir la intriga sobre quin científic o científica tindrà raó i, sobretot, quins sobreviuran a la gran aventura.

Agradarà a…

Sens dubte, als amants de la ciència-ficció. Però també a qui vulgui una bona dosi de misteri i intriga.

No agradarà a…

Als que busquin una obra científica de cap a peus. És ficció i, per tant, cal entrar en el joc d’imaginar per poder comprendre la història en la seva totalitat.

 

Imatge de wirestock a Freepik

Anterior15 lliçons que he après de Quentin Tarantino
SegüentAquest divendres 15 de març als cinemes…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.