1. És molta la literatura que s’ha escrit al voltant de la Guerra civil i l’exili, però en aquesta novel·la editada per Columna, l’ebrenca Pilar Romera no ens situa al bell mig del conflicte o en terres estrangeres, sinó a la Barcelona de la posguerra, deu anys després del conflicte que va sacsejar el nostre país i que tantes vides va truncar.

Els seus protagonistes són la Dora Colom, en Bonaventura Puig i en Miquel Albrich, tres personatges que lluny de ser herois, han hagut de fer l’impossible i rebassar tots els límits per sobreviure. Al seu voltant hi ha personatges secundaris també de gran potència, com ara l’inspector Fuentes, un home que es mourà entre els baixos fons de Barcelona i les altes esferes franquistes en un equilibri de forces que tard o d’hora es trencarà. També hi trobem el Paco Sanllehí, un llibreter homosexual que es dedica, a més de vendre llibres, a l’estraperlo i a passar informació a la policia per sobreviure a la moral establerta pels guanaydors de la guerra. Els uns i els altres faran sortir a la llum el tema de fons de la novel·la: la supervivència. Obeïnt al títol, tots esdevindran uns impostors i hauran d’adoptar noves identitats per fer front als canvis forçats que va provocar la instauració del nou règim.

Tot plegat està ambientat en una Barcelona gris, en què encara hi són molt presents les cartilles de raccionament, la pressió de la politicosocial, la repressió i la persecució dels enemics del règim, però sobretot, les penúries dels que s’han quedat i han hagut de sucumbir davant els vencedors de la guerra.

A banda d’un tema tan profund com la supervivència humana i un retrat de la Barcelona de l’època, a la novel·la també hi ha una bona dosi d’història que es manifesta amb l’aparició del comissari Eduardo Quintela, la visita de Franco a la ciutat, un intent d’atemptat, o el retrat que l’autora fa del dia a dia al camp de presoners d’Argelers. Això sí, la ficció també hi és molt present, i és precisament la difusa frontera indestriable entre la ficció i la realitat la que fa de Els impostors una novel·la apassionant que es llegeix a ritme de metralladora.

Agradrà a…

Als que els agradi la història, en especial la Guerra Civil. Als que busquin una novel·la centrada en els personatges i els obstacles que hauran de superar.

No agradarà a…

Als que busquin una novel·la històrica, ja que el moment històric és l’ambient en què l’autora situa la seva narració.

 

AnteriorCINECLUB VIC. Retrato de una mujer en llamas
SegüentLa cosa va de superheroïnes i d’heroïnes
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.