Ahir, diumenge 14 de juny, vam ser a la festa de presentació dels nou contes d’en Fermí i la Valentina Anem a l’hort! al Mas Casablanca de Taradell. Va ser una festa molt concorreguda plena de visitants de totes les edats i de tots els racons de la comarca. Les activitats proposades —pintura, bombolles, màgia, música, photocall…— van ser d’allò més entretingudes i van comptar amb la participació dels més petits. A més d’això, els assitents van poder comprar els contes i les samarretes dels ratolinets, que eren signats per l’Scaramuix.

IMG_4395[1]Per tal que pugueu coneixer millor l’editorial us deixem amb una l’entevista que els vam fer:

Com neix, en una casa de pagès, la idea de fer contes per a nens? No és una cosa gaire típica. Per norma general s’hi conreen camps i s’hi té cura dels animals, però vet aquí que s’hi fan contes…
Bé, nosaltres som pagesos i fem de pagès, però ja fa 23 anys que fem visites per a escoles i uns quants menys Per a grups i famílies. Aviat ens vam adonar de l’interès que desperten els animals i la vida al camp, especialment entre la mainada. Arribats a aquest punt, vam començar a pensar quina seria la millor manera d’arribar a un públic més ampli i se’ns va ocórrer fer uns contes que expliquessin d’una manera amena i divertida la feina i la vida a pagès. Amb el pas del temps, quan nosaltres pleguem i aquesta casa desaparegui, encara hi haurà els contes d’en Fermí i la Valentina per tal què la gent sàpiga com era una casa de pagès tradicional.

Perquè uns ratolinets? Mira que n’hi ha d’animals en un mas tradicional!
Fixeu-vos que el ratolí és un animal molt petit, la qual cosa li permet ficar-se per qualsevol racó o foradet i pot voltar per tot arreu passant desapercebut. D’aquesta manera s’assabenta de tot el què passa i, com és un animal molt eixerit, desperta la simpatia dels més petits.

En els contes s’intenta ensenyar o explicar els valors tradicionals de la vida pagesa. També s’intenten ensenyar valors tradicionals com l’amistat, l’amor, el respecte, allò que està bé i allò que està malament… És casualitat o és fet exprés?
És fet amb tota la intenció. Pensem que els contes és una eina que tenim al nostre abast per educar els nostres fills.

Quin és el vostre conte preferit?
No és que sigui el nostre conte preferit, però potser sí que tenim una especial estimació a La visita de la Valentina, ja que és el primer conte.

I aquell que us ha donat més mals de cap?
Bé, en tots els processos de creació hi ha moments de dubte, diferents punts de vista… i altres vegades algun problema tècnic o de logística, però com que ho fem amb tota la il·lusió sempre acabem superant aquests petits entrebancs per tirar endavant el nostre projecte amb els millors resultats.

I el més venut?
La visita de la Valentina, ja que a més a més de ser el primer i per tant el que fa més temps que volta, també és el més emblemàtic, on s’explica com es coneixen en Fermí i la Valentina, com és el Mas Casablanca i tots els animals que hi podem trobar. És a partir d’aquest conte que van sorgint totes les altres aventures. És cert que és el més gruixut i per tant el que val més, però també és cert que és un gran llibre i que val la pena de tenir-lo i poder-lo gaudir a casa, tranquil·lament, tants cop com es vulgui.

Teniu nous projectes per en Fermí i la Valentina? Per exemple, nous amics, aventures més enllà de la vida de pagès, etc.
De fet ja han tingut aventures fora del món de pagès —són dos ratolins molt curiosos que ho volen conèixer tot— i ja varen anar al Circ Cric i a la Catalunya Nord. Possiblement el pròxim conte ens portarà al món del bosc, però encara és una idea per concretar tot i que la següent aventura no arribarà abans de St. Jordi.

IMG_4410[1]

Quin és el procés de creació? Què sorgeix en primer lloc les il·lustracions o el text?
Els contes sempre sorgeixen al voltant d’un tema del què volem parlar als nostres lectors i partir d’aquí imaginem una història. El procés però, no sempre és igual. De vegades el text suggereix la il·lustració i de vegades el procés té lloc a la inversa, i la il·lustració evoca el text.

 

 

Expliqueu als nostres seguidors què han de fer per poder visitar l’escenari de les aventures de’n Fermí i la Valentina.
Per visitar el Mas Casablanca, trobareu tota la informació al nostre web: www.mascasablanca.com o bé ens podeu telefonar al 93 880 05 46. Estarem encantats de poder-vos atendre i de que vingueu a visitar-nos ben aviat.

 

Finalment us deixem amb algunes fotografies del Mas CasablancaIMG_4405[1]

IMG_4403[1]

 

 

AnteriorPresentació a Mas Casablanca
SegüentWorld Literary Atlas
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.