El llibre de les meves emocions, de l’editorial Estrella Polar, escrit per Stéphanie Courtier i il·lustrat per Maurèen Poignonec, fa un recorregut per la vida de la Mariona durant una setmana, exposant les seves emocions i com aquestes van canviant davant les diferents situacions viscudes.

En aquest conte interactiu hi podem conèixer emocions com: la por, la ira, la gelosia, l’alegria, la timidesa, l’orgull i la tristesa. Primer, reconeixent-la i identificant-la en la Mariona, després observant les diferents conductes per expressar-les i, finalment, què fer per gestionar-les o simplement gaudir-les si el que ens fan sentir és agradable.

Hi ha una emoció per a cada dia, o un dia per a cada emoció. Al final de la jornada, la Mariona troba un consell per gestionar millor l’emoció que ha viscut: respirar fons per fer baixar el mal humor, riure per calmar la por, pensar en les coses boniques que tenim per fer marxar la gelosia, fer pujar la confiança amb l’alegria o recordar els bons moments per allunyar la tristesa.

Es tracta d’un llibre interactiu perquè l’infant, mentre llegeix allò que va aprenent la Mariona, pot obrir solapes i anar-se trobant amb sorpreses i transicions entre una emoció i la seva oposada, que acostuma a ser la calma i la relaxació.

La història està escrita amb lletra d’impremta prou gran per ser llegida amb facilitat, pels infants que comencen a introduir-se en les lectura d’aquesta tipografia. A més, es tracta de textos expressius, ja que jugant amb la mesura de les lletres, l’infant identifica que ha de fer un canvi de veu: una exclamació o un crit. També juga amb el color de les paraules relacionades amb les emocions, cadascuna d’acord amb el color del personatge que les representa.

Les il·lustracions són fantàstiques i permeten a l’infant contextualitzar bé el text que llegeix. A banda, els personatges que representen les diverses emocions són com petits animalons fantàstics molt cuidats i tendres, fins i tot la ràbia desperta certa tendresa. Aquesta imatge agradable de totes les emocions, agradables o no en sí mateixes, fan que l’infant no les vegi com a quelcom negatiu sinó com una cosa propera quotidiana i fàcil d’acceptar, que és en definitiva el que són les emocions i el que volem que siguin.

És un conte molt interessant a afegir al prestatge sobre emocions de les vostres biblioteques infantils, ja que les tracta totes i ens pot servir coma introducció general a la intel·ligència emocional.

Aradarà a…

A qui busqui propostes per fer créixer la biblioteca emocional dels més petits, tant a escoles com a casa. A qui vulgui un recurs per treballar totes les emocions alhora per després centrar-se en cadascuna d’elles, si es considera necessari.

No agradarà a…

A qui busqui receptes miraculoses per fer que els menuts gestionin les seves emocions d’una moment per l’altre. Es tracta d’un procés lent i es necessita molta diversitat de recursos: contes, xerrades, experiències, exemples, models de comportament, acompanyament…

 

Foto portada: freepik

Anterior“El desorden que dejas”. Del llibre a la sèrie
SegüentNeix la col·lecció Els Petits Tigres
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.