Ja sigui el capitalisme, l’estrès o la gran oferta d’oci que tenim a les nostres mans és evident que el temps s’ha convertit en un producte molt buscat. Ara, en lloc de trucar-nos ens enviem un WhatsApp previ dient que ens avisin quan puguem trucar; en lloc de simplement conduir, aprofitem el tragecte per fer les trucades pertinents (sempre amb mans lliures, seguretat abans que res); i, en lloc de consumir productes de Netflix al vespre amb calma ho fem mentre tenim una altra feina entre mans, ja sigui repassar les xarxes socials o alguna altra feina mecànica que ens permet tenir el cap a dos llocs a l’hora.

És ben cert que una de les pobreses més epidèmiques avui en dia és la falta de temps, però qui ens el pren? A qui li donem el nostre temps? Com el regalem o el venem? Aquestes preguntes són les que explora el documental Time thieves (Lladres del temps). La pobresa de temps és una malaltia cada vegada més existent, les hores extres a la feina, les responsabilitats i un món cada vegada més mecanitzat ens obliga a cobrar amb hores del nostre temps.

El documental explora amb exemples, anècdotes i explicacions ben detalles i referenciades com l’estructura de la societat s’està cruspint el nostre temps individual. Veiem els casos extrems de Japó on fins i tot hi ha un terme que expressa la idea de mort per esgotament laboral, altrament anomenat karoshi, o com les gestions, cada vegada més informatitzades, ens obliguen a gastar el nostre temps per complir un fet que anteriorment ho feia una persona. El que potser ens havia d’estalviar temps realment ha fet que en perdem? Fins i tot les xarxes socials, aparentment d’ús gratuït es cobren aquest servei que ofereixen. Com? Doncs amb el nostre temps i les nostres dades personals.

El producte explora de manera exhaustiva i al llarg de la història com la societat ha tingut aquest impuls, cada vegada més malaltís, de control temporal. Si bé, ens ha beneficiat en molts aspectes de la vida, també ens ha perjudicat en molts d’altres, i fins i tot alguns que encara ignorem. Time thieves posa sobre la taula les cartes que ens han portat fins aquí i com detectar un lladre del temps.

Ara bé, si bé fa una excel·lent feina a l’hora de treure un tema llargament debatut, però mai, segurament, pres seriosament, es perd una mica en l’excés d’informació i hi ha algun tema que queda més que penjat amb explicacions un xic ambigües.

El documental es podrà veure aquesta tardor al canal TV3, estigueu ben atents i que no se us escapi l’hora!

 

AnteriorCrítica de ‘The Endless’
SegüentCINEMA PARADITO. Paradito
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.