El llibre de ficció de Julia Navarro Dime quién soy que va ser publicat el 2010 per l’editorial Plaza & Janés / Penguin Random House. Una dècada més tard, torna el best seller en format minisèrie adaptada i produïda per José Manuel Lorenzo i dirigida per Eduard Cortés a la plataforma digital de Movistar+.

L’espionatge i els fets més significatius del segle XX són el rerefons d’una història protagonitzada per Amelia Garayoa (Irene Escolar), una dona que deixarà la ciutat de Madrid dels anys trenta per viatjar pel món pels seus ideals revolucionaris i trobar la veritat i la llibertat. Aquest afany estarà involucrat d’aventures d’amor i de desamor, de conflictes polítics, d’amics i d’enemics. Un relat en el qual la lleialtat i el patriotisme estan en el punt de mira de tothom, ja que un acte pot provocar més del que un es pot imaginar en un primer moment, sobretot per la protagonista.

L’adaptació del llibre s’ha transformat en nou capítols cinematogràfics de 50 minuts que s’han gravat en més de 300 llocs, amb 350 actors de nacionalitats diferents, 3.500 extres i 7 idiomes diferents, que han necessitat a 6 intèrprets de: anglès, alemany, rus, polonès, italià i grec; a part del castellà, la llengua principal de la sèrie. Per això, Escolar té com a companys principals de repartiment a artistes nacionals i internacionals: Oriol Pla (Pierre), Pablo Derqui (Santiago), Pierre Kiwit (Max), Will Keen (Albert James), Maria Pia Calzone (Carla) i Stefan Weinert (Jurgens). Una història que començarà a la Segona República Espanyola, però també viurà el comunisme de Stalin, els guetos de Varsòvia, el feixisme de Hitler, Mussolini i Franco i el mur de Berlín. Es nota que s’ha cuidat cada detall de l’escenografia, del llenguatge i de l’evolució dels personatges perquè el teleespectador sàpiga en tot moment on i en quin moment històric estan vivint. Però també s’ha de dir que hi ha estones que es nota una mica de lentitud en el relat, potser perquè engloba diverses situacions complexes del segle XX.

Cal dir, que la mateixa autora de la novel·la ha col·laborat en la versió televisiva i juntament amb la interpretació excel·lent que fa Escolar donen veu a moltes dones que van ser valentes i es van comprometre amb les seves idees i llibertats. Amelia Garayoa és una dona forta que es llança a la revolució deixant a Espanya el seu marit i el seu fill. Una decisió molt difícil que sap que a partir d’aquest moment, cada nova decisió que prengui la pagarà la resta de la seva vida. Decisions que van vinculades (en part) per l’amor. Per això, com a espectadora hi ha moments que entens perquè les pren i ets més empàtica en com Amelia viu la seva vida, mentre que d’altres creus que la portaran al perill i t’hi enfades; igual que em va passar amb la novel·la de Navarro. Per això, el fet que l’escriptora hi hagi col·laborat es nota en la versió en pantalla. Una ficció entrellaçada a cinquanta anys d’història universal que m’ha atrapat i amb un cap de setmana he vist i fet un salt en el pas del temps. Un relat que et fa reflexionar sobre la identitat individual i col·lectiva, i també sobre la vida en general. 

Agradarà…

A les persones apassionades per la història i que busquin intriga i acció. També qui vulgui recórrer el món i conèixer-lo a través dels ulls revolucionaris d’Amelia.

No agradarà…

A aquells que prefereixen la ciència-ficció, les històries de por o les sèries de llargues temporades. 

Anterior“Despertar a l’infern”, Kenneth Cook
SegüentAquest divendres al cinema…
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.