Àlex Rovira, escriptor, economista i conferenciant internacional; i Francesc Miralles, periodista especialitzat en psicologia i espiritualitat, han escrit conjuntament 35 històries breus vinculades a un aspecte per educar i potenciar l’autoestima dels infants. Estrella Polar i Grup Editorial 62 han fet una gran tasca d’edició, ja que tenir aquest llibre a les mans és un plaer pels sentits pel que fa al disseny, però sobretot per la textura. Les il·lustracions a càrrec de Raquel Díaz fan simbiosi amb els textos amb gran delicadesa.
Pel que fa als contes, n’hi ha sobre persones que viuen molt lluny d’aquí i d’altres sobre animals que conviuen amb persones o altres animals, i de tots els seus personatges s’aprèn alguna cosa o altra. L’objectiu dels autors va més enllà de la diversió i la fantasia que poden transmetre les històries que narren, ja que pretenen ajudar la mainada a integrar valors a la seva pròpia autoestima perquè siguin persones segures, independents i respectuoses, tant amb sí mateixes com amb les altres.
Al meu parer, un dels millors aspectes del llibre es troba al final, on l’adult hi troba un annex didàctic amb dotze claus que l’ajudaran a conèixer com transmetre als seus fills o filles la confiança en ells mateixos i en el seu futur, així com l’amor envers ells mateixos i per la cerca de les relacions sanes amb els altres. Per tant, educar-los per potenciar la seva autoestima.
Rovira i Miralles, a la introducció del llibre, fan referència al professor Antoni Bolinches, qui diu que “els infants que han crescut sense l’autoestima suficient passen a la vida adulta intentant comprar l’amor dels altres a través de relacions asimètriques, amb addicció a l’opinió aliena i amb afany de complaure tothom, el que assegura la sensació d’infelicitat”. Aquest és un dels motius pel qual els dos autors es posen a escriure i, també, el motiu pel qual val la pena llegir el llibre amb els nostres infants i aplicar, diàriament, les dotze claus per potenciar la seva autoestima i la nostra.
Darrerament, s’estan publicant molts llibres amb l’objectiu d’educar les emocions i l’autoestima dels infants, però penso que també són un bon recurs per ajudar als adults a reflexionar sobre les nostres emocions: com reaccionem a determinades situacions i, en concret, per ajudar-nos a potenciar l’autoestima.
Les històries i reflexions de Rovira i Miralles són el recurs i l’excusa perfecta per parlar sobre autoestima, per fer preguntes als infants, per iniciar converses reflexives amb ells i elles; però és molt important tenir en compte que la simple lectura del llibre no augmentarà l’autoestima dels petits ni la nostra, sinó que cal fer un treball que vagi més enllà i cultivar-la també en la quotidianitat del dia a dia. El llibre ens pot ajudar a identificar situacions diàries i aprofitar-les per potenciar l’autoestima.