Jaione Camborda // Espanya-Prortugal, 2023

Fitxa tècnica

Producció: Esnatu Zinema, Miramemira, Elástica Films
Guió: Jaione Camborda
Fotografia: Rui Poças
Música: Camilo Sanabria
Muntatge: Cristóbal Fernández
Durada: 1 h 45 min.
Idioma: VO en gallec i portugès
Intèrprets: Janet Novás, Siobhan Fernandes, Carla Rivas, Daniela Hernán Marchán, María Lado, Julia Gómez, José Navarro, Nuria Lestegás.

 

Sinopsi

Illa d’Arousa, 1971. La María es guanya la vida mariscant i també és coneguda a la zona per ajudar a altres dones durant els seus parts, amb especial dedicació i cura. Després d’un inesperat i tràgic succés, es veurà obligada a fugir a Portugal. Aquí comença per a ella una odissea, vital i femenina, en la seva recerca de llibertat.

Amb la seva segona pel·lícula, Jaione Camborda ha fet història convertint-se en la primera dona espanyola en guanyar la Conxa d’or al Festival de Sant Sebastià. I, a més, és la primera pel·lícula guanyadora parlada en una llengua cooficial. Ho ha aconseguit amb aquesta proposta que combina un relat de supervivència amb un clar al·legat sobre el dret de la dona a decidir sobre el seu propi cos. La trama es desenvolupa amb pas ferm, segur i apostant per les el·lipsis, els silencis i el treball del fora de camp com a eines narratives. No sabem si existeix això que anomenen El nou cinema gallec, però està clar que Camborda en seria una de les seves màximes representants.

Jaione Camborda

Directora de cinema i guionista. Nascuda a Sant Sebastià el 1983, viu i treballa a Galícia. Va estudiar direcció de cinema a Praga i Munich i va iniciar la seva trajectòria fent tasques de direcció d’art i producció. Va dirigir els curts Lilith (2015), Nimbos (2015), Proba de Axilidade (2015) i Rapa das Bestas (2017). Tots ells de caràcter experimental i rodats en Súper-8. El 2019 va escriure, produir i dirigir Arima, filmada íntegrament en cel·luloide i guanyadora al Festival de Cinema de Sevilla.

Quan?

Dimarts, 30 d’abril a les 20:00h
Espai ETC (Passeig de la Generalitat, 46)
Reserva d’entrades en línia al web del ETC
www.etcvic.cat

 

AnteriorANEM AL LICEU: ‘La Cenerentola’, de Gioachino Rossini
SegüentDe llistes i profecies autocomplertes
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.