Fitxa tècnica

The Ladykillers// Alexander Mackendrick, Regne Unit, 1955

Producció: Ealing Studios.
Guió: William Rose i Jimmy O’Connor.
Fotografia: Otto Heller.
Música: Tristram Cary.
Muntatge: Jack Harris.
Durada: 1 h 31 min. Idioma: VO en anglès amb subtítols en castellà. Projecció en 35 mm.
Intèrprets: Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers, Danny Green, Jack Warner.

El professor Marcus (Alec Guinness) planeja robar dos furgons blindats amb l’ajuda d’una banda de criminals. Per preparar el pla, es fan passar per un grup de músics i s’allotgen de lloguer a casa de l’entranyable i innocent Mrs. Wilberforce (Kate Johnson). Quan l’anciana descobreix les intencions dels seus llogaters, aquests decideixen matar-la… Però s’acabaran topant amb més d’una dificultat.

La sàtira fou el segell que va fer gran l’Ealing Studios, sobretot durant la postguerra i, en aquesta època d’èxit, El quintet de la mort hi va jugar un paper clau. Epítom de la comèdia negra i de l’absurd, retrata l’estupidesa humana amb una mala bava poques vegades igualada, gràcies sobretot a la unió de tant talent darrere les càmeres (Rose i Mackendrick), com al davant (Guinness i Sellers). Tot un clàssic de la comèdia que recuperem, a més, en una projecció en 35 mm.

Alexander Mackendrick

Director i guionista de cinema, nascut a Boston el 1912. Va debutar com a director amb Whisky a gogó (1949) amb la qual iniciaria una carrera curta, però que ha deixat una gran empremta en el cinema de l’època amb títols com El hombre vestido de blanco (1951), Mandy (1952), El quintet de la mort, o Viento en las velas (1965). Malgrat dissolvents com la tendresa o la ironia, i malgrat la senzillesa aparent de la seva posada en escena, la seva obra constitueix un veritable corpus sobre la foscor de l’ànima humana. El seu últim film va ser No hagan olas (1967). Va morir el 1993 a Los Àngeles.

Quan?

Dimarts 13 de desembre a les 20:00h
Espai ETC. Passeig de la Generalitat, 46
Reserva d’entrades en línia al web del ETC
www.etcvic.cat

AnteriorCrítica de “The Menu”, de Mark Mylod
SegüentMolt més que animals
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.