Hi ha pel·lícules que haurien d’incloure al cartell algun avís totalment inequívoc del que t’espera. Res de jugar amb una imatge o un títol suggerent. No estem parlant d’això, sinó d’un avís clar i concís del que vindrà. A Because of you, per exemple, seria: “DRAMA DE CAL DÉU AMB TRASTORN MENTAL, ABÚS I UNA NENA DESAMPARADA”. I així ja cadascú assumeix la responsabilitat dels seus actes.

Because of you és, de fet, un drama que juga amb els ingredients abans esmentats i en treu molt suc per generar un visionat angoixant. La Xiaoqing (Pipi Yao) és una mare molt jove amb un trastorn mental que intenta cuidar de la seva filla Xingxing. Durant uns quants anys, el suport de la gent del barri i del mercat on treballa precàriament li permeten subsistir, però tota una sèrie de dissorts acaben fent intervenir els Serveis Socials.

Lluny del que es podria esperar, l’arribada de l’assistent social és un cop d’aire fresc per les esperances de la jove Xiaoqing, però aquí és on el film taiwanès comença a ficar el dit a la nafra. T’enganxa a contrapeu i ja no hi tens res a fer. El drama fa baixada i t’aboca a un patiment absolut que només s’acaba quan s’encenen els llums de la sala.

Més enllà d’aquest patiment, que és qüestió de gustos, Because of you destaca per saber mantenir durant tot el metratge un to molt curós en la relació materno-filial, amb una filla que tot i estar a l’empara de la seva mare també s’enforteix i fa un pas endavant quan veu les dificultats a les quals fa front la seva protectora. Menció especial mereix també la interpretació de la Pipi Yao, que fa bastant creïble el trastorn de la protagonista.

Al Festival Nits de cinema oriental de Vic, Because of you va ser la segona pel·lícula més votada pel públic en aquesta edició, un fet que o diu molt de la pel·lícula o de com de tova estava la gent quan va acabar. O de totes dues. Però ei, us han d’agradar els drames. I vosaltres, ara ja sí, esteu avisats.