No he pogut resistir la temptació de llegir Artemisa el darrer llibre d’Andy Weir, l’autor de la novel·la El marciano, la qual  va comptar amb una versió cinematogràfica titulada Marte protagonitzada per Matt Damon. Seguint la seva línia, l’escriptor nord-americà ens porta una novel·la de ciència-ficció ambientada a la lluna.

 

 

Sinopsi

Artemisa és la primera ciutat de la Lluna, una ciutat abocada al turisme d’alt nivell en què la Jazz Bashara, la protagonista de la història, tracta de sobreviure. La Jazz ha nascut a la Lluna i Artemisa és casa seva, però la seva vida no ha estat gens fàcil i fa el que pot per guanyar-se les garrofes fent de transportista i fent contraban amb productes controlats o prohibits a la ciutat lunar. De cop i volta li proposen participar en un negoci i veu la oportunitat de canviar la seva sort i guanyar molts diners, de manera que accepta. Tot i que la Jazz ha infringit algunes normes d’Artemisa, aquest nou negoci se li escaparà de les mans i la portarà a ficar-se en un embolic dels grossos… Si voleu saber com segueix, haureu de llegir el llibre.

Al meu parer…

Sempre que em cau una novel·la de ciència-ficció a les mans penso que hi haurà parts que no entendré, especialment quan es tracta de novel·les en què entren en joc processos científics. El cert és que sí que m’ha passat amb algunes novel·les, però amb Andy Weir la ciència i els viatges a l’espai es fan senzills i fins i tot divertits, ja que explica coses tan curioses com ara com seria un cafè preparat a la Lluna. De fet, encara que no entenguéssiu alguns dels processos que s’hi expliquen, no crec que això us allunyés de la comprensió de l’argument de la història. En definitiva crec que puc dir que és una novel·la científica a prova dels més rucs.

Per altra banda, un dels punts forts de Weir és l’estil planer i el to irònic dels seus personatges, els quals en les pitjors situacions sempre tenen una visió humorística que t’omple d’esperança. També diuen paraulotes diverses i el seu sarcasme sempre és benvingut.

El que més m’ha agradat de la novel·la és que he tingut la sensació que Artemisa és real. Els detalls de la ciutat lunar i el retrat dels seus personatges està tan ben treballat que hom pot arribar a creure que existeix una ciutat a la Lluna avui dia. El personatge de la Jazz no es queda enrere; és una noia real, amb un munt de defectes i virtuts que la fan cobrar vida.

Finalment, diria que és una novel·la amb molts trets cinematogràfics i al meu parer donaria per fer-ne una pel·lícula. Així doncs, i amb al precedent de Marte, confesso que m’agradaria molt veure Artemisa a la gran pantalla i ja vaig pensant qui m’agradaria que fossin els seus protagonistes.

Agradarà a…

Els amants de la ciència-ficció i la ciència en general no us podeu perdre aquesta novel·la. Els que ja hagueu llegit El marciano, tampoc us la podeu perdre. Per altra banda, els que busquin un llibre d’aventures que passi ràpid i que enganxi, no parareu fins que sapigueu com acaba la història de la Jazz.

No agradarà a…

Si busqueu tocar de peus a terra, aquesta no és la vostra novel·la. Per altra banda, heu d’estar atents perquè cada detall és important, especialment al llarg de les primeres pàgines, per poder-vos situar a Artemisa i poder entendre cada capítol.

Anterior‘Podries’, poesia per a infants
SegüentPremis Blogos de Oro
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.