Per molt que tinguem al cap que el fet de dirigir o actuar en una pel·lícula és una d’aquelles feines que a tots ens agradaria realitzar, en moltes ocasions el rodatge d’una pel·lícula pot arribar a ser una empresa molt complicada, i sinó pregunteu-li a Francis Ford Coppola com li va anar per les Filipines l’any 1976. El fet d’haver de dirigir equips de treballadors que en moltes ocasions superen el centenar de persones i haver de bregar amb actors i actrius que la majoria de vegades es veuen superats pel seu ego desmesurat, provoca que els mesos o fins i tot els anys de rodatge d’una pel·lícula siguin considerats un treball d’alt risc personal.

Però no sempre els entrebancs acaben venint per problemes tècnics, pel mal comportament dels actors o per la incapacitat del director de dirigir el seu equip tècnic, sinó que a vegades passen coses que escapen a la nostra raó i de les quals no sabem trobar explicacions. Doncs sí, encara que per a molts sigui difícil de creure i que algunes persones es mostrin escèptiques envers els successos paranormals, no són pocs els rodatges que s’han vist envoltats per aquesta aura de misteri. Objectes que es mouen sols, presències estranyes o coincidències fatals ens porten a preguntar-nos si realment hi ha alguna cosa més enllà del nostre coneixement.

Curiosament, la majoria d’aquests casos solen tenir lloc en rodatges de films de terror o de misteri. Potser el fet de tractar temes tan escabrosos ajuda a crear un ambient on els fenòmens paranormals troben una porta d’entrada i una certa comoditat -perdoneu la llicència- per tal de desplegar totes les seves arts, o més ben dit, les seves males arts.

Un dels casos més coneguts i impactants és el rodatge de la pel·lícula de William Friedklin de 1973 El exorcista. El tema, per se, ja és força sinistre i si deixem de banda que, segons alguns tècnics durant tot el rodatge a dins del set hi feia un fred fora del normal, el fet de que dues de les protagonistes de la pel·lícula (Linda Blair i Ellen Burstyn) patissin diversos accidents durant la gravació i que dos familiars del repartiment, un especialista i els actors Jack MacGowran i Vasiliki Maliaros morissin durant els mesos que va durar tot el rodatge, es podria pensar que la mort estava molt present dins i fora de la pel·lícula de Friedkin.

La pel·lícula sobre fenòmens paranormals per excel·lència tampoc va estar exempta de fets que ratllen els límits de la lògica. Poltergeist és una de les pel·lícules més aclamades pels aficionats a allò paranormal, i com no podia ser d’una altra manera, el seu rodatge es va convertir en una autèntica pel·lícula de terror, ja que segons una gran part dels tècnics que treballaven en el film i en paraules del propi director Tobe Hooper, els llums del plató s’apagaven i s’encenien com per art de màgia. Però els fets més estranys no passarien durant la gravació, sinó que dies després de l’estrena, dues de les protagonistes, Dominique Dunne i la petita Heather O’Rourke, moririen en estranyes circumstancies.

Però no cal remuntar-nos tants anys enrere per reviure fenòmens d’allò més enigmàtics. A la pel·lícula Annabelle del 2014, aquesta nina diabòlica també va ser protagonista fora de les càmeres, ja que segons l’equip, la nina es movia sola i canviava de lloc sense cap mena d’explicació. Per si això fos poc, durant un descans, una làmpada va caure de cop i volta sobre una taula. Aquest accident no tindria cap rellevància si no fos pel fet que els tècnics encarregats del muntatge van assegurar que era completament impossible que la làmpada es despengés sola.

Com podeu veure, hi ha rodatges i rodatges, i els casos que us he explicat només són una petita mostra de totes les coses estranyes que passen darrere les càmeres. Encara no s’ha pogut aclarir mai si la mort de Brandon Lee durant el rodatge de El Cuervo va ser un simple accident o si alguna cosa que desconeixem va influir en el tràgic desenllaç del fill de Bruce Lee. O fins i tot, Jennifer Carpenter, protagonista de l’exitosa El Exorcismo de Emily Rose, encara no s’explica per què durant el rodatge la ràdio de la seva habitació s’encenia sola i sempre amb la mateixa cançó, un tema dels Pearl Jam titulat “Alive”. Això sí, ningú ha dit que els esperits malignes no tinguin bon gust musical…

Tots aquests films tenen un tret comú: la seva temàtica es basa en les possessions malignes, els esperits i els cultes satànics. Però no sempre ha de ser així; la comèdia Tres solteros y un biberón tampoc es va escapar de la controvèrsia quan en una escena tothom va poder comprovar que darrere unes cortines un nen observava els protagonistes de forma misteriosa. La llegenda diu que potser es tractava de la presència fantasmagòrica d’un noi que va ser assassinat uns anys enrere. Per contra, els directors van afirmar que es tractava d’un ninot de cartró preparat pel rodatge que els tècnics de maquillatge es van descuidar. Tot i aixì, mai es va acabar trobant aquest famós ninot.

AnteriorFestival Nits de Cinema Oriental 2024
SegüentCINECLUB FRIK. Hundreds of Beavers
Avatar photo
Elèctric de professió, però cinèfil de vocació. Soc un amant de la història i ocupo les hores perdudes entre pel·lícules i lectures. Aficionat radiofònic, m'agrada perdre'm pel món de les ones, però si realment em voleu trobar, dins d'un cinema m'haureu de buscar.