Llibres de poesia per a infants? Per què no? Un poema en un llibre? M’agrada la idea per introduir als menuts de casa el gust per la lectura de poemes.

Heu llegit mai Podries de Joana Raspall, polifacètica escriptora catalana i gran poeta infantil? Teniu l’oportunitat de fer-ho juntament amb els vostres petits o petites abans d’anar a dormir.

 

Si haguessis nascut en una altra terra,
podries ser blanc, podries ser negre…
Un altre país
fóra casa teva,
i diries “sí”
en un altra llengua.
T’hauries criat
d’una altra manera
més bona, potser; potser, més dolenta.

 

L’editorial Takatuka, l’illa de llibres, ha publicat Podries un llibre infantil amb el poema de Joana Raspall.

Tindries més sort
o potser més pega…
Tindries amics
i jocs d’una altra mena;
duries vestits
de sac o de seda,
sabates de pell
o tosca espardenya,
o aniries nu
perdut per la selva.

Els versos de la poesia Podries, desglossats en diferents pàgines, van acompanyats d’imatges senzilles d’Ignasi Blanch. Les il·lustracions són reproduccions de les serigrafies originals de l’artista, la qual cosa dóna un toc especial als dibuixos, traçats en negre i acolorits amb quatre colors plans (groc, verd, vermell i blau) i seguint la tècnica de la serigrafia. Infants d’arreu del món que ens recorden que podríem haver nascut a qualsevol lloc i en qualsevol circumstància.

Podries llegir contes i poemes,
o no tenir llibres
ni saber de lletra.
Podries menjar coses llamineres
o només crostons eixuts de pa negre.
Podries… podries…

Un poema ideal per ensenyar als infants que tot podria ser diferent si haguéssim nascut en un altre lloc. També per treballar l’empatia, debatre sobre les diferents realitats que es viuen al món, per valorar la situació acomodada que podem viure, per introduir la temàtica dels refugiats o per complementar converses derivades de la lectura del llibre Obriu les portes, del que us vam parlar en un altre article.

Per tot això pensa
que importa tenir
LES MANS BEN OBERTES
i ajudar qui ve
fugint de la guerra,
fugint del dolor
i de la pobresa.
Si tu fossis nat
a la seva terra,
la tristesa d’ell podria ser teva.

Un llibre preciós per treballar valors com la solidaritat.

AnteriorCINECLUB VIC. La nit dels morts vivents
SegüentArtemisa, Andy Weir
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.