Es calcula que a dia d’avui, prop de 46 milions de persones estan afectades per l’Alzheimer a tot el món. Cada dia se’n detecten nous casos i, si bé s’està avançant en el seu tractament gràcies a la recerca, el cert és que l’augment de l’esperança de vida i la manca de cura a l’actualitat fa que aquesta malaltia, com d’altres vinculades a la cronicitat, pugui tenir una incidència cada cop més elevada.

El 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer i és una bona oportunitat per sensibilitzar la nostre societat sobre com prevenir aquesta patologia que afecta tant a les persones que acaben desenvolupant la malaltia com als seus familiars o cuidadors més pròxims.

Des de L’Escriba ens volem sumar a la campanya de sensibilització a través del cinema i com aquest, en moltes ocasions, ha plasmat aquesta malaltia d’una forma realista, humana i, perquè no dir-ho, també tràgica.

Us fem un recull de quatre pel·lícules que poden ser especialment interessants per conèixer més a fons les conseqüències de l’Alzheimer en el dia a dia de les persones:

Still Alice

Dirigida per Richard Glatzer i Wash Westmoreland i protagonitzada per Julianne Moore, Alec Baldwin i Kristen Stewart. En aquest film, Julianne Moore ens regala una interpretació de luxe de la història d’una professora de psicologia de 50 anys a la qual li diagnostiquen Alzheimer. El film és un recorregut per la ment de la protagonista, i com aquesta, afronta la malaltia. A la vegada, el director també ens vol mostrar les conseqüències de l’Alzheimer en els familiars més pròxims.

 

 

The Notebook

Al 2004 Nick Cassavetes ens portava aquesta adaptació de la novel·la de Nicholas Sparks amb dues grans promeses de Hollywood en els papers principals com són Ryan Gosling i Rachel McAdams. Tot i que la sobredosi de sucre és important, no podem obviar que el director retrata de forma romàntica i emotiva el drama real que suposa la pèrdua dels nostres records més íntims.

 

 

La Caja de Pandora

Aquesta pel·lícula turca va guanyar la Concha de Oro al festival de San Sebastián l’any 2008. Dirigida per Yesim Ustaoglu, narra de forma crua i poètica com tres germans de 40 anys intenten afrontar la malaltia de la seva mare, i al mateix temps conviure amb els forts canvis d’humor que pateix. Això els portarà a endinsar-se en els racons més íntims de les seves vides.

 

 

 

Arrugas

Aquest llargmetratge d’animació en 2D va guanyar el premi Goya a millor pel·lícula d’animació el 2011. Ignacio Ferreras ens explica en clau d’humor les aventures d’Emilio i Miguel, dos ancians que viuen en un geriàtric. Emilio pateix un principi d’Alzheimer, però comptarà amb l’ajuda de Miguel i altres companys per evitar ser traslladat a una altra planta. Excel·lent en tots els sentits, Ferreras aconsegueix un equilibri perfecte entre humor i tendresa, sense caure en falsos tòpics i sentimentalismes.

Anterior‘Disenchantment’, la nova creació de Matt Groening per a Netflix
SegüentSodomia periodística al 66 SSIFF: Crònica d’uns reporters ridículs a San Sebastià (Vol. I)
Avatar photo
Elèctric de professió, però cinèfil de vocació. Soc un amant de la història i ocupo les hores perdudes entre pel·lícules i lectures. Aficionat radiofònic, m'agrada perdre'm pel món de les ones, però si realment em voleu trobar, dins d'un cinema m'haureu de buscar.