Després de proposar-vos diferents calendaris per treballar la temporalitat amb els més petits de casa, segueixo amb la mateixa línia i us recomano un llibre per treballar les estacions de l’any: “Les quatre estacions en un dia”, de Katie Cotton, traduït per Núria Riera, publicat per l’Editorial Brúixola.

Es tracta d’un llibre manipulatiu i musical que ens explica el viatge de la Jana i el seu gos Espurna a través de la primavera, l’estiu, la tardor i l’hivern.

Les quatre estacions és el títol d’una obra del compositor Antonio Vivaldi, que, mitjançant la música, descriu i transmet les sensacions que ens desperta cada estació: l’alegria i els ocellets de la primavera, la tristesa i la foscor de l’hivern, el contrast i les tempestes de l’estiu o el recolliment i la caiguda de fulles de la tardor. Aquesta obra de Vivaldi condueix i acompanya el viatge de la Jana musicant tot el que viu en un dia. Al final del llibre, es poden tornar a escoltar totes les peces musicals i llegir-ne una breu explicació.

Les il·lustracions, a càrrec de Jessica Courtney-Tickle, són el complement perfecte del text i la música, ja que deixa una imatge clara del paisatge que l’infant pot trobar en cada moment de l’any a través d’elements naturals: fulles, arbres, animalets… Il·lustracions delicades i amb petits detalls que ens poden servir d’excusa per parlar amb els petits sobre les característiques de cada estació.

Les quatre estacions en un dia és una petita obra d’art que recull en un mateix llibre literatura, il·lustració i música; tres gèneres artístics en una mateixa peça.

Vam regalar aquest llibre a uns avis, ell músic i ella professora de literatura. Volíem que el conte els servís d’excusa per gaudir d’una estona amb els néts. Volíem regalar moments de gaudi, no un objecte.

La seva (i nostra) sorpresa va ser l’acollida que el llibre va rebre per part dels petits de la família que, després d’un any de tenir el conte a casa, encara porten el conte a l’avi o l’àvia perquè els l’expliquin una vegada darrera l’altra. Escolten atentament la història de la Jana i l’Espurna, gaudeixen de la música que els porta a ballar i els ensenya a escoltar amb atenció, passen moments per recordar amb els seus avis i han après un munt de coses sobre la figura del compositor venecià Antonio Vivaldi, informació que el músic de la família s’encarrega de complementar.

Com a reflexió personal: els llibres infantils són una eina magnífica que ens pot acostar als infants i gaudir amb ells, si estem disposats a aportar màgia, moviment i emoció al text.

AnteriorNit de premis i somnis a la desena edició dels Gaudí
SegüentSaló del cinema i les sèries
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.